Sub genericul campaniei "Mandru sa fii roman", in Jurnalul National a aparut un articol despre o personalitate marcanta a medicinei romanesti, academicianul Laurentiu Mircea Popescu, descoperitorul telocitelor, articol din care puteti citi in continuare prima parte.
Te-ai saturat sa fim considerati lipsiti de valoare, batjocoriti si jigniti peste tot in lume, sa fim "oaia neagra" sau "rudele sarace si nedorite" de la masa tarilor civilizate? Suntem consecinta actiunilor noastre si este numai vina noastra pentru aceasta eticheta care s-a lipit de identitatea noastra! Pentru ca asta este ceea ce le aratam tuturor, ca imagine in lume, pentru ca asta este ceea ce permitem si asta promovam. Despre un popor, o tara, un neam, vorbesc eroii, valorile ei . Ei sunt amabsadorii nostri. Nepasarea noastra si complacerea este complicitatea noastra si naste monstri care ne devoreaza viitorul.
Cel mai grav este ca ajungem chiar sa credem in aceasta falsa imagine si riscam ca si generatiile viitoare sa creada acest lucru. Ne transformam, incet, dar sigur, in falsa noastra imagine. "Pentru ca raul sa triumfe este suficent ca oamenii buni sa nu faca nimic" - spune un proverb intelept. Haideti, impreuna, sa aratam tuturor cine suntem, de fapt, si care sunt adevaratele noastre valori. Haideti sa ne dam aceasta sansa. Sansa de a fi MANDRI Ca SUNTEM ROMANI.
Credeti ca NU mai exista valori, modele reale, eroi adevarati care sa ne inspire si care sa ne dea sentimentul de mandrie nationala? Dimpotriva, acesti eroi AU EXISTAT dintodeauna si EXISTA si astazi, pretutindeni, langa noi! Trebuie doar scosi la lumina si promovati de noi toti. Impreuna putem schimba viitorul! Arata-le tuturor cine esti cu adevarat! Ei sunt Romania ta si Romania ta esti tu! Fii mandru ca esti roman! Sustine MANDRUSAFIIROMAN.RO !
In fiecare saptamana va propunem cate o personalitate marcanta pentru istoria omenirii, care este roman ca tine, ca mine, si care merita o campanie de promovare. Pentru inceput l-am ales pe Laurentiu Mircea Popescu, medic, profesor universitar, academician. In 2010, Laurentiu M. Popescu a anuntat ca a gasit un nou tip de celule in mai multe organe ale corpului, care sunt numite si "celulele lui Popescu", in unele tari europene. Este vorba de telocite. Acestea au fost gasite, deocamdata, la nivelul inimii, pancreasului, uterului, trompelor uterine, vezicii biliare, mezenterului, placentei si al glandei mamare. Totodata, a fost cel care a descoperit cel de-al treilea tip de sinapsa, in 2005, "sinapsa stromala", in afara de clasica sinapsa neuronala, descoperita in 1897 si cea imunologica, din 1983.
In prezent, profesorul Laurentiu M. Popescu impreuna cu tinerii si promitatorii sai colaboratori sunt preocupati cu cercetarile asupra unui vis vechi al omenirii ("regenerarea" - pasarea Phoenix). Prin celule, denumite dupa insusi descoperitorul lor, se pare ca muschiul inimii ar putea fi regenerat.
Cercetatorii chinezi, in 2012, au facut primul transplant reusit pe animale de laborator cu telocite si au obtinut rezultate uimitoare in tratarea infarctului miocardic.

(Va urma)