Mariustuca.ro / Miracol: Un adolescent a fost salvat dupa ce a stat sub apa peste 40 de minute (Autoare: Magda Marincovici)
- Mi-e sete, as vrea sa beau!
Sunt primele cuvinte pe care Michael (identitatea lui este inca protejata) le-a spus mamei lui, dupa o luna de la inec, care l-ar fi putut costa viata, scrie Corriere della Sera, vineri, 29 mai, transmite Franceinfotv. Michi, cum il alinta mama lui, a stat peste 40 de minute sub apa si a supravietuit, totusi, gratie interventiei extraordinare a medicilor.Era cald, vineri, 24 aprilie si ceasul arata precis 16 :53, cand Michael, in varsta de 14 ani, impreuna cu cinci prieteni, au plonjat de pe un pod de piatra in raul Naviglio din Cuggino, un mic sat la 50 de kilometri de Milano, potrivit The Local. Apa nu e adanca. Nu are mai mult de doi metri. Totusi, unul dintre ei nu a mai iesit la suprafata apei. Plantele l-au tintuit pe Michael pe fundul apei. Prietenii lui s-au speriat si au incercat sa-l gaseasca pe Michael in apele tulburi. Timpul trecea. Adolescentul a iesit la suprafata abia la orele 17 :35.
Corpul adolescentului era inert si avea doar 29 de grade Celsius. Pompierii s-au straduit sa-l ajute sa respire si pulsul, ce-i drept, foarte slab, a revenit. Dupa o ora de la iesirea din apa, un elicopter l-a transportat pe Michael la Spitalul San Raffaele din Milano. Aici, soarta l-a ajutat pe Michael. Deoarece, acum el crede ca echipa doctorului Alberto Zangrillo, directorul serviciului de terapie intensiva, medicul lui Silvio Berlusconi, a facut minuni. Adolescentul a fost supus unui program extrem de asistenta cardio-circulatorie, scrie Le Figaro. Apoi, el a fost conectat la un aparat care juca rolul de inima si plamani. Sangele neoxigenat a fost evacuat, reoxigenat si reinjectat. Metoda, numita ECMO (Extracorporelle Membrane Oxygenation), permite punerea in functiune a organelor vitale. Dar si asa, sansele lui Michael sunt infime. Medicul spune familiei ca nu-i da decat o sansa la un milion lui Michael.
- Dupa 20-25 de minute sub apa, se estimeaza ca, in general, nu mai este nimic de facut, explica doctorul pentru Le Figaro. Privarea de oxigen a organelor vitale, in primul rand a creierului, provoaca probleme nerezolvabile.
Dar apa rece poate a avut un rol benefic. Hipotermia a redus necesarul de oxigen al organelor. Mai mult, s-a dovedit ca cei mici intra mai repede in hipotermie decat adultii.
Dar decisivi au fost medicii, care au facut totul pentru a-l salva pe Michael. Odata ce functiile vitale s-au stabilizat, ei s-au concentrat asupra creierului stimulandu-l prin rezonanta magnetica. Si chiar medicii au fost uimiti. Michi a raspuns mai bine decat se asteptau, povesteste dr. Zangrillo. Medicii au fost nevoiti sa-i amputeze un picior de la genunchi, dupa o problema de transfuzie sanguina. Dar important este ca creierului lui Michael e recuperat. Michael vorbeste si s-a interesat daca a avut loc finala din Liga campionilor, in care trebuie sa joace Juventus.
Dr. Zangrillo spune ca este extraordinar, ca unele persoane vorbesc despre o minune.
- Insa eu trebuie sa vad acest caz din punct de vedere stiintific si totusi nu-i pot da o explicatie completa. Potrivit regulilor, ECMO nu mai foloseste la nimic daca sangele pacientului nu mai circula de sase minute, spune dr Zangrillo.
Pentru dr. Zangrillo salvarea lui Michael reprezinta cea mai mare satisfactie din cariera sa.