Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Pentru viata, pentru mame, pentru familie! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Comunitatile muresene din Tirgu Mures, Reghin si Sighisoara s-au alaturat unei initiative laudabile, desfasurata printr-un mars sub sloganul Pentru viata, pentru femeie, pentru familie!, care doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la nevoia de ocrotire a vietii, a mamelor si a familiei. Vreau sa aduc acest mesaj si in Parlamentul Romaniei deoarece consider ca am, ca senator, obligatia sa ma gandesc la viitorul natiunii romane si sa sustin toate demersurile in acest sens.
Chiar daca astazi traim vremuri complicate, nu trebuie sa uitam ca familia reprezinta elementul de baza al prezentului si al viitorului unei societati. Noi, ca romani, am considerat intotdeauna familia ca fiind o valoare fundamentala, bazata pe o legatura intre generatii mult mai puternica decat in alte societati si avem datoria sa transmitem acest crez mai departe, copiilor si tinerilor nostri.
Romania de astazi are nevoie, din nou, de un proiect de stanga, de un partid de stanga care sa produca politici sociale sustenabile. Partidul Social Democrat a sustinut intotdeauna proiectele in interesul oamenilor, iar asa cum arata si rezultatele ultimei guvernari social-democrate, noi ne pricepem mult mai bine la acestea. Dovada stau toate initiativele pe care am reusit sa le punem in practica, cum au fost, spre exemplu, dublarea alocatiilor, decontarea analizelor pentru femeile insarcinate sau plata integrala a concediului maternal la nivelul salariului din ultimele 12 luni. Personal, sunt coautor al legii privind ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, iar recent, am sustinut si am votat pentru eliminarea plafonului indemnizatiei pentru cresterea copilului pentru parintii care au ales sa ramana in concediu de ingrijire si crestere a copilului pana la varsta de doi ani. Imi exprim speranta ca guvernul actual va considera, asa cum consideram noi, social - democratii, ca politicile de sustinere a familiei in procesul de crestere a copiilor trebuie sa fie o prioritate pentru autoritati, mai ales in conditiile in care Romania se confrunta cu un fenomen accentuat de reducere a natalitatii si, in acest sens, va gasi resursele necesare de a implementa legile bune pe care noi le-am facut.
Un obiectiv asa de complex cum este cresterea natalitatii nu se poate obtine de azi pe maine, insa fiecare pas pe care il facem, fiecare lege pe care o votam, fiecare proiect pe care il sprijinim, ne duce mai aproape de dezideratul nostru. In esenta, ocrotirea si sprijinirea familiilor, a mamelor, incurajarea acestora de a avea copii trebuie sa fie rezultatul eforturilor comune ale unui parteneriat intre autoritati, scoli, sistemul de sanatate si biserica. Sa ne implicam, deci, cu totii!