Alianta Pacientilor din Romania este foarte ingrijorata de votul pozitiv acordat, zilele trecute de catre Camera Deputatilor a legii care permite oricarei farmacii exportul paralel de medicamente.
- Consideram ca adoptarea unei astfel de legi poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din Romania. Credem ca accesul romanilor la medicamente, si asa aflat de multe ori la voua sortii, va suporta o noua lovitura, deosebit de grava.
Distribuitorii de medicamente sunt obligati sa asigure stocuri adecvate si continue de medicamente. Cu toate astea, daca veti promulga Legea care a trecut de Camera Deputatilor, ne temem ca asigurarea medicamentelor in farmacii pentru romani va fi doar o optiune. In conditiile in care Ordinul mentionat nu prevede niciun fel de sanctiuni, ce vor alege distribuitorii - sa isi creasca business-ul facand export paralel sau sa aiba constiinta impacata si sa lase medicamentele in tara, dar cu profit mai mic pentru companiile lor?
- Acest program transparentizeaza tot acest lant. Aplicatia si ideea ei este cu totul noua. Sunt controlate 140 de farmacii di 4 distribuitori. Un singur medicament este disponibil acum. Saptamana viitoare vor fi 4 - 5 medicamente disponibile. Validarea cu cardul este o cheie in plus de control. Cardul este singurul mod prin care persoana si-a ridicat medicamentul din farmacie, a spus Roxana Lapadatu, presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.
Vor fi medicamente pentru afectuni ontologice si imunologie. Aplicatia este deschisa si pentru alte terapii. In Romania, sunt 7.000 de farmacii, din care 1.000 de farmacii elibereaza medicamente pe programe.
Cezar Irimia: Toate apelurile noastre catre decidenti au fost cu raspuns zero. Acest program va monitoriza foarte bine circuitul medicamentelor pe piata libera. Cred ca proiectul acesta este o deschidere catre o viata mai buna a pacientului. Mizam ca producatorii sa adere la acest program.