Dr. Sorina Soescu desfasoara activitate de consultanta medicala la Centrul de Sanatate Natura si on-line (e-mail), scrie carti si articole de popularizare si este implicata intr-un program de formare in domeniul detoxifierii prin dieta si terapii naturiste.
Dr Sorina Soescu este medic primar sanatate publica si management sanitar. Ca medic homeopat, competente in api-fitoterapie, acupunctura si studii de psihologie medicala, dr Sorina Soescu a publicat la Editura EIKON din Cluj-Napoca o carte exceptionala, cu titlul: "Intarirea imunitara", avand supratitlul "Cand suntem in armonie, suntem sanatosi".
Cartea are 8 capitole:
1.Imunitatea - apararea naturala a organismului
2.Alimentatia, reglatorul natural al imunitatii
3.Stilul de viata si imunitatea "
4.Fitoterapia si stimularea imunitara
5.Povestea unei plante - ECHINACEA
6.Gemoterapia si stimularea imunitara
7.Homeopatia si stimularea imunitara
8.Alte metode naturale de intarire a imunitatii: antioxidantii, apiterapia, terapia cu argila, acupunctura, medicina ayurvedica, terapia Kneipp
Reproducem in cele ce urmeaza introducerea (pp.5 - 7) acestei carti de exceptie si un pasaj semnificativ (pp. 25-27).
INTRODUCERE
"In ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai mult de "stimularea imunitatii", in loc de recurgerea rapida la medicamentele numite "antibiotice" (care "ad literam" inseamna "impotriva vietii").
Multi ani de zile medicina moderna a crezut ca a rezolvat majoritatea problemelor de sanatate odata cu descoperirea substantelor de sinteza numite antibiotice sau cortizon, sau odata cu generalizarea vaccinarilor obligatorii.
Fara a tine seama de echilibrul natural al organismului si fara a lua in seama complexitatea corpului omenesc, medicina moderna il priveste ca pe o masina defecta, la care mai inlocuieste cate un surub, mai scoate cate o piesa defecta si totul ar trebui sa fie bine. Aparitia unor afectiuni din ce in ce mai grave, mai neobisnuite si mai amenintatoare, atat la copii cat si la adulti i-a facut pe mulii medici sa-si puna intrebari cu privire la validitatea metodelor folosite de practica medicala oficiala.
Existenta atat infectii respiratorii la copii crescuti la orase, aparitia unor alergii neobisnuite, cu forme ciudate, atat respiratorii, cat si cutanate sau digestive, i-a silit pe multi terapeuti sa caute solutionare in alte sisteme de vindecare decat cele oficiale.
Asa au descoperit multi medici plantele si medicamentele naturale, sursele vindecarii timp de mii de ani si asa au iesit la iveala terapii folosind mijloace simple si la indemana: alimentele, aerul si apa.
Multi medici moderni si-au dat seama ca nu se mai pot razboi la infinit cu microbii, intrucat acestia par ca ies invingatori din "razboiul" ce li s-a declarat. Multi germeni, virusi si paraziti par ca se adapteaza, ca-si schimba rezistenta la tratament si devin din ce in ce mai prezenti in viata bolnavilor cronici. Asa ca intreaga atenTie a tratamentului s-a mutat pe cealalta parte a ecuatiei, pe organismul persoanei, pe terenul pe care se grefeaza germenii. Iar organismul omenesc are mecanismele lui proprii de aparare, extrem de complexe, despre care se cunoaste inca foarte putin (desi sunt foarte multe descoperiri in ultimele decenii). Asadar, medicii s-au reintors catre redescoperirea modalitatilor de intarire a propriilor mecanisme de aparare ale organismului.
si asa au intrat pe scena in forta, in ultimele decenii ale secolului, terapii precum fitoterapia, gemoterapia, homeopatia, acupunctura, ayurveda si alte terapii natural. Rezultatele obtinute de practicienii acestor metode le indica utilitatea. Redescoperirea eficientei in vechile practici traditionale ne invata cu umilinta reintoarecerea la sursele de sanatate intelectuala si morala interioara.
Este bine si important sa descoperim lucruri noi. Dar este la fel de important sa conservam lucrurile eficiente din trecut, cele care si-au validat eficienta in mii de ani de folosire.
Vom vorbi si despre imunitatea fizica, dar vom vorbi si despre imunitatea psihologica. Vom vorbi despre organismul omenesc ca un tot, despre partea lui fizica si despre energia si sufletul lui. Vom trece in revista mai multe terapii care sprijina rezistenta organismului la provocarile din mediul lui exterior, dar si la provocarile interioare.
Speram ca prezenta sinteza sa fie utila atat practicienilor care isi pun intrebari cu privire la complexitatea problemelor cu care se confrunta la cabinet, dar si persoanelor care sufera direct impactul problemelor de sanatate, pentru a se putea orienta catre un demers util fiecaruia in parte.
Suntem profund recunoscatori producatorilor de extracte naturale, in mod special firmei Plantextrakt din Cluj, care este alaturi de multi dintre terapeuti in aceasta calatorie catre re-descoperirea Naturii. Fara sprijinul producatorilor, fara disponibilitatea multora dintre preparatele extrem de eficiente, pe care le vom prezenta in carte, nu ar fi posibile multe dintre frumoasele rezultate pe care le avem in practica zilnica.
Suntem profund recunoscatori si pacientilor nostri, care ne provoaca in fiecare zi, prezentandu-ne probleme complexe si situatii noi si interesante. Fiecare zi la cabinetul medical este precum o calatorie in jungla. Nu stii niciodata ce te asteapta la urmatoarea cotitura a drumului. Dar in acelasi timp, esti stimulat sa cauti solutii, sa gasesti variante, sa incerci alte optiuni, pentru a ajuta suferinta si pentru a indeparta obstacolele in calea sanatatii".
Dr. Sorina Soescu, MD, MFHom

CAND SUNTEM IN ARMONIE, SUNTEM SANATOSI
Din volumul "Intarirea imunitara. Cand suntem in armonie, suntem sanatosi" de Sorina Soescu, Editura Eikon, Cluj-Napoca, pp. 25-27.

Stimularea imunitara nu mai este limitata doar la o sprijinire, naturala sau chimica, a unor sisteme ale organismului. Ci devine un efort de reglare a functionarii intregului organism, prin armonizarea reactiilor sale interioare si, mai ales, prin schimbarea PERCEPTIILOR sale asupra realitatii inconjuratoare.
Ca fiinte umane, felul in care percepem, adica modul cum vedem, ne amintim si ne inchipuim lumea, este un amestec de realitate frusta si iluzii alinatoare. Nu putem trai fara realitate si nu ne descurcam fara iluzie. Fiecare serveste unui anumit scop, fiecare nu permite influenta celeilalte decat intre anumite limite, iar felul in care traim lumea reprezinta compromisul negociat intre acesti rivali. Putem spune ca oamenii poseda un sistem de imunitate psihologica menit sa le apere mintea de nefericire, in acelasi fel in care sistemul de imunitate fizica le apara corpul de boli. Metafora aceasta este deosebit de pertinenta. De exem­plu, sistemul de imunitate fizica trebuie sa stabi­leasca un echilibru intre doua nevoi concurente: nevoia de a recunoaste si de a distruge invadatorii straini, precum virusii si bacteriile, si nevoia de a recunoaste si respecta celulele proprii ale organismului. Daca sistemul de imunitate fizica este hipoactiv, nu reuseste sa apere corpul de agresori si persoana are diferite infectii; daca insa sistemul de imunitate fizica este hiperactiv, acesta va fi atat de vigilent incat isi va ataca propriile celule, asa aparand bolile autoimune. Un sistem sanatos de imunitate fizica trebuie sa gaseasca echilibrul intre nevoile sale concurente, precum si o cale de a ne apara, dar nu exagerat de bine. In mod ana­log, cand ne confruntam cu suferinta provocata de res­pin­gere, disparitie, nenorocire si esec, sistemul de imunitate psihologica trebuie si el sa ne apere, nici prea mult ("eu sunt perfect si toti sunt impotriva mea"), dar nici prea putin ("sunt un ratat si ar trebui sa mor"). Un sistem sanatos de imunitate psihologica stabileste un echilibru care ne permite sa ne simtim suficient de bine incat sa facem fata situatiei, dar destul de rau ca sa si actionam cumva, incercand sa modificam situatia. Avem nevoie de protectie, adica sa nu fim nici lipsiti de aparare si nici in defensiva, mintea noastra putand astfel cauta in mod firesc cea mai buna perspectiva asupra lucrurilor, facand in acelasi timp eforturi ca punctul respectiv de vedere sa ramana in acceptabila armonie cu faptele.
Lumea in care traim este frumoasa si plina de iubire. Natura ne inconjoara de veacuri cu bogatia ei alimentara si cu frumusetea arborilor si florilor sale. Daca oamenii vor reusi sa iasa din casele de beton in care s-au inchis, daca vor reusi sa restabileasca legatura cu Natura din care fac parte, PERCEPTIA lor se va schimba, de la centrarea pe frica si ameninTare la centrarea pe iubire si crestere interioara.
PERCEPTIA tuturor celor care si-au adus contributia la vindecarea semenilor lor este intotdeauna centrata pe IUBIRE si pe CRESTERE.