Realitatea.net informeaza: Viitoarele mame care beau cateva cesti de cafea pe zi, risca sa dea nastere unor copii subponderali. Mai mult, se pare ca din cauza cafelei nasterea acestora va dura mai mult decat in mod normal, sugereaza oamenii de stiinta.
Observatiile au fost facute de cercetatorii din Norvegia in urma unui studiu realizat pe o durata de 10 ani, timp in care au fost monitorizate aproape 6.000 de femei insarcinate, scrie descopera.ro.
In studiu, specialistii au analizat date privind consumul alimentelor si al bauturilor care contin cafeina, precum ceai, cafea, ciocolata. Comparand aceste informatii cu cele legate de copilul nascut de fiecare participanta, specialistii au identificat existenta unei legaturi dintre cofeina si greutatea copiilor la nastere. Mai exact, se pare ca un consum zilnic de 200-300 mg de cafeina creste sansele ca bebelusul sa fie catalogat drept prea mic in timpul sarcinii, cu 62 de procente.
O ceasca de cafea instant contine in jur de 100mg de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea la filtru are aproape 140mg cafeina. Totusi, exista si cafenele in care se gaseste cafea ce contine 300 mg de cafeina pe cana.
Mai mult, rezultatele studiului sugereaza ca o singura cana de cafea consumata zilnic poate prelungi nasterea cu 8 ore.