Mariustuca.ro : O bacterie din sistemele de aer conditionat provoaca legioneloza, infectie letala in aproximativ 15% dintre cazuri (Autoare: Magda Marincovici)
Legioneloza sau Boala legionarilor este o pneumonie acuta bacteriana provocata de bacterii de genul Legionella. Bacteria creste, in mod curent, in mediu umed si cald (20-50 de grade Celsius). Ea colonizeaza apa din sistemele de incalzire sau de aer conditionat, umidificatoare, piscine si alte sisteme care folosesc apa. Infectia apare prin inhalarea unor microaerosoli cu bacterii. Riscul de legioneloza este pretutindeni in lume.
In cazul bolii legionarilor, simptomele apar dupa 2-10 zile de la expunere si sunt similare unei pneumonii: febra, dureri de cap si musculare, tuse seaca, probleme de respiratie. Pacientul trebuie spitalizat intrucat boala poate fi letala in 10%-15% dintre cazuri.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Europa, Australia si Statele Unite au fost detectate aproximativ 10-15 milioane de persoane cu legioneloza.
Institutul National pentru Supraveghere Sanitara (INVS) din Franta trage un semnal de alarma: creste numarul persoanelor afectate de legioneloza. In 2013, 1.262 de cazuri, in 2014, 1.350 de cazuri, dintre care 122 decese.
Deocamdata, nu avem un vaccin contra legionelozei. Pentru a ne proteja de aceasta infectie, in acest sezon se recomanda schimbarea filtrelor de la aparatele de aer conditionat, precum si evitarea centrelor de spa sau a piscinelor daca avem suspiciuni ca nu sunt igienizate corespunzator.