• Charles Tannock, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe in cadrul Parlamentului European are o redutabila analiza : "Visul lui Putin", in "Romania libera", 7 martie, p. 6. Legat de relatiile ruso-ucrainiene si implicatiile lor asupra securitatii statelor din Europa central-estica! - as avea si eu cate ceva de spus. Mai mult, altcandva poate. Doar ca fapt divers, asa, punctam ca voi fi avand niscai licente : "Pactul Ribbentrop - Molotov din 23 august 1939. Antecedente si consecinte" (1992, Iasi) si, respectiv, "Relatiile ruso-ukrainiene : implicatii asupra securitatii statelor din Europa central-estica si spatiul post-sovietic" (1994, Bucuresti).
• Rusii sunt "misei" de cand au aparut pe la periferiile Europei, sec. XVII-XVIII. Insa au si luptat macar formal! "verbal" - pentru pastrarea, nealterarea principiului suveranitatii statelor! Pe vremea cand Germania lupta din greu la dezagregarea, "spargerea" Iugoslaviei!, anii 90! - raliindu-se si yankeii ! - in sprijinul, culmea! - lumii musulmane! - astazi integrismul islamic devenind inamicul lor nr. 1!, pornindu-se din acest "arc de criza", sudic, de prin Algeria - toata Africa de Nord - traversand Balcanii ! - Caucazul! - Asia Centrala - Vestul Chinei!, si mai coborand, serpuind! - spre Malaezia pana-n Indonezia, asa, adica vreo 35-40 de state musulmane, nu neaparat si islamice! - "bolsevicii" au tot aratat ce va sa insemne crearea a niscai "precedente" : "Sindromul" Kossovo etc, etc. Si pe fundalul miopiei mizerabile a Occidentului!, si-au facut si ei treburile "murdare!" incurajand "autodeterminarea" unor asa-zise "minoritati". Asa au cam distrus Georgia!, incurajand abhazii si osetii! "Transnistria"; au alimentat din greu conflictul armeano-azer! Da ciate ticalosii n-au facut ei!...
• Acum rusii vor sa "insface" chiar si Peninsula Crimeea?! Odessa!? Peninsula Crimeea, adevarat, a fost a lor mereu. Inca din 1792 ei au atins Marea Azov si au pus piciorul acolo! "Hoarda de Aur" (tatareasca!) stapanise Crimeea inaintea lor, cateva secole; timpuri bune, tatarii de acolo fiind un Hanat, "client", aliat al Portii Otomane! Vestitii tatari "cramleni", din remarcabilul nostru roman istoric "Neamul Soimarestilor", al lui Mihail Sadoveanu. Apoi in 1954, Nikita Hrusciov, capul ex-URSS (1953-1964), nascut ukrainean! - a vrut sa faca alor sai "plocon" Crimeea ... ruseasca! Cum s-ar spune: Rata cand nu are ce face isi face singura rana-n fund cu ciocul!
• Americanii si occidentalii au esuat pretutindeni din 2001 incoace: Afghanistan (2001-2014- ...2020!?); Irak (2003 -....?!); Africa de Nord si Orientul Apropiat! etc, etc. Niste ratati !!! Si daca erau niste nevolnici, la ce tot pompau bani in alea "revolutii portocalii!" (2004, Ukraina lui Iuscenko si Timosenko! Georgia lui Shalikashvilli, pro-americanul! Romania lui Basescu, 2004! etc, etc)?! La ce se bagau de prin toamna anului 2013, sa dea sperante desarte unor ukraineni sarmani, ca-i vor lua in UE, in NATO?! De ce zgindareau ei "ursul rusesc"?! Cum sa mergi pe mina unui boxer, celebru pe mapamond, de toata stima, ca si fra-su - vestitii boxeri "Fratii Kliciko", traiti numai prin Germania, plus niscai ultra-nationalisti ucraineni, cand stii ca integritatea unui colos "artificial" ca Ukraina, de 47-50-54.000.000 locuitori!, ca tot le-a scazut populatia! - cu peste 11-12.000.000 de rusi! - trebuia aparata, dar nedeschizand "Cutia Pandorei"?!
• Tot ce trebuia facut era sa nu dai idei cuiva! Oare nu stiau ei ca mai binele poate fi dusmanul binelui?! Cit de imbecili por fi acesti europeni si "yankei"?! Ukrainenii adevarati au fost numai un nucleu restrins, sporadic pe la 1654, asa; mai mult al cazacilor de pe la cataractele Niprului, viteji naimiti ca "mercenari" de Domni ai Tarilor Romane! (Ioan Voda cel Cumplit! Mihai Viteazul, Vasile Lupu, in vremea ultimului nenorocindu-ne Moldova, de pe la niste femei!). In rest, daca Doamne fereste ei ar "crapa" ca stat - mare parte din Vestul Ukrainei e a Poloniei medievale si moderne! Faimosul oras Lvov a fost al Regatului Polon sute de ani si n-are a face nimic cu Ukraina!, cum spun niste taambi analfabeti pe niscai televiziuni indigene! Bam mai puneti pocnetului mana pe carte!
• O mare, mare parte, din Ukraina, din dreapta Niprului ar trebui sa revina ... Poloniei! Bucovina de Nord si Sud-Estul Basarabiei sunt ale Romaniei multi-milenare! Ale marilor nostri voievozi Stefan cel Mare si Basarab I, Intemeietorul Tarii Romanesti, pe la 1330 ! "Basarabia" - nume dat de la numele sau, domnul "Basaraba", sec. XIV , Tara Romaneasca / Valahia / cuprindea pe atunci si buna parte a Sudului Basarabiei, careia i-a dat si numele! Parte a ei a fost a Tarii Romanesti, mai inta, si apoi a revenit marii si stralucitei noastre "Moldavii", dinte Carpati si Nistru! - si de la Hotin-Cernauti pana la Chilia si Cetatea Alba, maxima exptindere teritoriala, maretie inregistrandu-se sub Stefan cel Mare, 1457-1504.
• Revendicari ar avea si Slovacia si cate ceva chiar Honvezii maghiari! Astia tot "ochesc" o enclava mica, dar n-au nici un drept istoric pe acolo, prin "Rutenia Subcarpatica" (multi evrei pe aici fusera! Si prin Galitia)! Fiind un mare iubitoriu al glorioasei noastre Istorii si al minunatei noastre Geografii, sunt si posesorul a o duzina de Harti geo-istorice. Total intamplator deschid Harta cu Romania dupa Primul Razboi mondial. Organizarea administrativ-teritoriala, 1918-1940. Ei bine, in Nord, aveam o frontiera de cateva sute de kilometric cu Polonia si Cehoslovacia! Ex-URSS se intindea spre Vest numai pana in dreptul Hotinului, glorioasa cetate a marelui, legendarului nostru Stefan cel Mare. Pai el, si Alexandru cel Bun, 1400-1432, s. a., am stapinit din Polonia, si Pocutia! chiar Galitia! - Podolia! - sporadic, acestea doua.
• "Rutenia Subcarpatica" ar fi revendicata si de slovaci, succesorii Cehoslovaciei - si de unguri! Ba pana si marea Lituanie feudala se intindea mult peste Ukraina de astazi! Cum se luau ei, sarmanii, dupa vorbaria goala a occidentalilor - americanilor - si-i zgandareau pe "bolsevici"?! O tara de zeci de milioane sa te lasi condusa de un boxer "cretin", limitat, si de niste derbedei "hiper-nationalisti", "para-militari" de prin Vestul tarii?! Esti cu stomahul gol, dar agresiv, ai?! Rusii iti dau 15 miliarde, 3 pe loc! - si ocidentalii, "praful de pe toba" (600.000.000, da si astea "pe hartie!") si tu, stat ukrainean, o iei razna?

(va urma)