Jurnalul National : Pepenele galben si cocaina (Autoare: Luiza Moldovan)

Eu cred ca Opaina are completamente dreptate cand spune ca tot romanul trebuie sa stea cu caloriferul deschis, chiar si ala care, sireacul, si-l inchide ca el n-are dupa ce bea apa, darmite sa-si mai permita si caldura-n casa. Are dreptate sa-l amendeze pe nefericitul ala. Are dreptate sa-i amendeze pe toti cei care, pentru ca nu-si permit sa stea cu caloriferele deschise, si le-nchid ca niste animale ce sunt. Sa le dea amenda acestor bestii cu chip de om, care pun in pericol insasi viata blocului de locuinte in care... aaa... in care locuiesc. Sa-i amendeze! Huooo, bestiilor care-si inchid cu bestialitate caloriferul! Ca nu meritati numele de oameni!
Dar nu-nteleg cum o sa se procedeze. O sa se dea o amenda pentru toate lunile de iarna in care omul isi inchide caldura sau o sa se dea cate o amenda pentru fiecare luna in parte? Si, daca omul nu-si permite sa plateasca pentru caldura in fiecare luna de iarna, cum isi imagineaza Opaina c-o sa-si poata plati omul, aceasta bestie care sta in frig de drag, amenzile?
Si daca n-o sa-si plateasca amenzile ce o sa-i faca Opaina omului? Adica ce o sa-si imagineze in acel proiect de lege c-o sa-i faca omului care, dac-ar avea bani, si-ar da drumul la caldura, dar, pentru ca n-are bani, nu-si ingaduie, pentru ca n-are si, deci. Deci oricum, n-o sa-si poata plati amenda. Logica lui Opaina e atat de inalta, incat imi trebuie masca de oxigen sa ajung s-o respir si chiar si atunci ma tem ca nu mi-ar ajunge.
Imaginati-va urmatorul scenariu, care nu e scenariu decat pana la un punct. O doamna de 70 de ani sta cu paturile pe ea toata iarna. Merge prin casa, asa, cu paturile aruncate pe ea, ca si cum ar avea o mantie de imparateasa, dar ei ii e doar frig. Doamna nu-si deschide caldura nici macar in camera in care doarme, nici macar doua ore pe noapte, pentru ca nu-i ajunge pensia. Mai mult. Doamna face o economie drastica si la electricitate. Din toate masinariile cu care-si are dotata casa de pe vremea cand era activa, a ales sa-i consume doar frigiderul si televizorul. O data pe luna spala la masina de spalat, restul - de mana, dar chiar si atunci, cu mare parcimonie pentru ca si apa a ajuns sa coste foarte mult, iar pensia de 6 milioane nu-i ajunge pentru 31 de zile. Nu radeti. Scenariul asta nu e apocaliptic. E trait de sute de mii de pensionari din tara asta. Ei.
Imaginati-va ca, la usa doamnei in cauza, suna Asociatia de Locatari, indignata de ideile bagate miseleste in cap de tanarul Cocaina... pardon... Opaina, si anume ca, vezi Doamne, blocul a facut mucegai din cauza ei si ca sa faca bine sa dea drumul la caldura odata pentru totdeauna. Doamna refuza, argumentand ca nu poate sa plateasca ceea ce are de consumat si prefera sa stea cu paturile pe ea, asa cum i-a zis acum 24 de ani madam Ceausescu si ea a refuzat, iesind in strada la Universitate si militand pentru viata mai buna pe care n-a apucat s-o traiasca, iata, in 24 de ani de... hmmm... regim democratic. Asociatia suna revoltata la Cocaina... pardon... Opaina. Opaina vine si-i baga doamnei sub nas textul de lege inspirat (sic!) de el. Ii comunica, in plus, ca daca nu da drumul la caldura, va fi nevoit sa-i aplice o amenda peste ceafa, pentru fiecare luna in care a periclitat blocul expunandu-l la frig si umezeala. Dar doamna nu are cu ce sa plateasca amenda si, prin urmare, n-o plateste. Ce-o sa urmeze? Probabil, detentie pentru tentativa de omor de bloc.
Doamna o s-ajunga la inchisoare, unde, nu stiu sigur, s-ar putea sa beneficieze de conditii mai bune de viata. Iar daca nu, dupa perioada de detentie, poate sa dea statul roman in judecata, la CEDO, pentru nerespectarea drepturilor omului. Cu banii platiti de statul roman, doamna, apoi, o sa dea drumul la toate caloriferele din sarmanul si frigurosul si nedreptatitul ei apartament. Ba chiar o sa spele la masina de spalat o data pe saptamana. Si o sa stea cu luminile aprinse in toata casa. Si chiar o sa-si lase televizorul in stare de functionare in timp ce o sa iasa la piata sa-si cumpere pepene galben in miez de iarna. Si, da, o sa treaca prin scara blocului, in ziua de incasare a intretinerii cu pepenele ei galben si sfidator, in miezul lui februarie. Ce dragut. Dar asta e doar un scenariu.
Daca tristul asta de Cocaina... scuze... Opaina o sa ne puna pe toti sa dam drumul la caldura in toata casa, toate lunile de iarna, non-stop, din noiembrie pana-n aprilie, ma tem ca n-o sa mai fie loc de noi prin inchisori. In loc sa faca legi in sevraj, mai bine s-ar lua iar de droguri.