Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Ingrijirea la domiciliu - o solutie la problemele cu care se confrunta persoanele in varsta. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In ultimul timp se constata mari progrese facute de stiinta si tehnologie si imbunatatirea climatului economic si social fapt care a condus la cresterea sperantei de viata a populatiei in lume. Ca rezultat, numarul persoanelor varstnice este in crestere.
In Romania, varstnicii reprezinta 15% din populatia tarii, iar estimarile arata ca in anul 2050 procentul va ajunge la 30%. Mai bine de 750 000 de varstnici nu isi pot desfasura minimul necesar de activitati zilnice. Potrivit datelor statistice, nevoia de ingrijire la domiciliu se manifesta la cel putin 20% din populatia varstnica actuala, dar nevoia de ingrijire la domiciliu este acoperita in 0.23% din cazuri.
Acest lucru are consecinte si implicatii in toate aspectele vietii umane, inclusiv in starea sanatate. Astfel, cresc incidenta si prevalenta bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, afectiunile pulmonare si diabetul. Bolile cardiovasculare au devenit principala cauza a mortalitatii in aproape toate tarile, inclusiv in Romania.
Cererea pentru ingrijire la domiciliu creste continuu, dar piata de servicii existente nu poate acoperi inca nevoia beneficiarilor, in special a celor cu venituri reduse sau situatii de viata extrem de dificile. In mediul rural situatia este una dramatica din cauza ca nu avem personal de specialitate si din cauza necunoasterii dreptului ca orice persoana asigurata poate beneficia de ingrijiri la domiciliu.
Consider ca ar trebui promovata si adoptata o strategie specifica pe termen lung, insotita de masuri concrete de ajustare legislativa, alocare si planificare bugetara, coordonare inter-sectoriala, pentru ca serviciile de ingrijire la domiciliu, de buna calitate, sa fie disponibile si accesibile persoanelor varstnice din Romania, pentru un trai decent si demn, in mediul lor obisnuit de viata. Astfel putem preveni institutionalizarea acestor persoane si putem creste calitatea vietii acestora.