Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declarative politica intitulata "Admisi la liceu cu nota 1", pe care o puteti citi in continuare.

Abia am inceput a doua sesiune a acestei legislaturi. Dupa o vacanta, cam lunga cum ar spune presa, doresc sa readuc in discutie problema reformei in educatie. Au trecut peste doua decenii de reforma in educatie si totusi foarte multi elevi au intrat la liceu cu note sub 5.
Nu este posibil ca la un liceu sa se intre cu nota 1 la testele nationale la proba de limba romana si tot atat la cea de matematica. Nu este normal ca un calculator sa decida soarta unei tari.
Afirm acest lucru gandindu-ma la sintagma "Copiii de azi-viitorul de maine".
Pentru ce mai sunt aceste examene sau teste nationale? Daca toti candidatii castiga locuri in liceu precum cei care joaca la loto 6 din 49 unde se mai regaseste principiul competitivitatii?
Trebuie sa fim constienti ca acest mod de repartizare al elevilor la licee este o consecinta rezultatelor slabe de la bacalaureat. Nu ar trebui sa ne mai miram de ce unele unitati de invatamant nu au reusit sa aiba nici macar un absolvent cu diploma de bacalaureat.
Trebuie sa constientizam ca atat modul de distribuire al absolventilor de calsa a VIII a cat si rata redusa de promovabilitate a bacalaureatului din ultimii ani afecteaza drastic economia acestei tari pe termen lung.
Este nevoie ca, indiferent de culoarea politica, sa adoptam decizii care sa rezolve problemele semnalate, iar noi sa ne gandim cu adevarat la viitorul de maine, atat al elevilor cat si al intregii societati.