MAGAZIN:Felinare thailandeze si terminologia OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
Aeronave neobisnuite
Dincolo de faptul ca aceasta solutie ajuta la pastrarea integritatii acelui "Noi nu mai investigam OZN-uri", noua terminologie are si alte avantaje. In primul rand, ea incurajeaza mai multi aviatori sa faca rapoarte, deoarece stigmatul de a raporta un "OZN" (cu teama de a fi ridiculizat, de a nu fi crezut, sau de a-i fi pus la indoiala statutul de pilot activ) nu mai este o problema. "Aeronava neobisnuita" implica subtil ca ceea ce a fost vazut a fost poate un nou avion de spionaj sau drona, ceea ce este perfect acceptabil sa vada un pilot. Un alt mare avantaj al noilor denumiri este ca ele evita raspunderea legata de legea Libertatii de Informare, intrucat oamenii au tendinta de a pune intrebari cu referire la "OZN-uri", si nu la "aeronave neobisnuite". Nu este clar in ce masura acest lucru a constituit o politica deliberata (intrucat o incercare deliberata de a submina libertatea de informare ar fi un act ilegal), sau a fost doar un "beneficiu colateral neintentionat".
Oricare ar fi adevarul - conchide Nick Pope - aceasta arata cat de importante sunt cuvintele si expresiile pe care le folosim. Orice absolvent de psihologie, studii de mass-media, politica si o serie de alte discipline stie cat de indisolubil sunt legate impreuna gandirea si limbajul. Terminologia pe care o folosim poate fi aleasa in mod deliberat pentru a provoca o reactie pozitiva sau negativa. Ceea ce pentru unii e "terorist", pentru altii poate fi "luptator pentru libertate". Acelasi lucru e valabil si pentru OZN-uri. Fraze de genul "farfurie zburatoare" si "omuleti verzi" puteau fi acceptabile cu zeci de ani in urma, dar la ora actuala sunt nu doar demodate, ci si capabile sa ridiculizeze subiectul. Chiar "OZN" este incarcat cu suficiente stigmate pentru a descuraja majoritatea politicienilor, ca si principalele organizatii mass-media, sa vrea sa fie asociate cu acest subiect. Unii oameni cunosc situatia si o folosesc in mod deliberat pentru a discredita subiectul OZN, ca si pe cei care-l studiaza.
Cu toate acestea, crede Pope, comunitatea OZN ar putea profita in cele din urma din toate astea. A afla mai multe despre cuvintele si expresiile pe care pilotii si controlorii de trafic aerian le folosesc pentru a descrie OZN-urile va permite ca cererile facute in numele legii libertatii de informare sa fie mai bine directionate. Adoptarea mai multor termeni care sa sune "mai stiintific", ar putea permite ufologilor sa-si faca activitatea mai eficienta. Si faptul ca cineva foloseste in mod deliberat o terminologie arhaica pentru a discredita subiectul ar trebui sa permita comunitatii OZN sa sesizeze mai bine momentele cand este atacata, si, prin urmare, sa fie mai in masura sa riposteze.