DeCeNews: Cutremur global dupa explozia gazelor de sist din SUA

Australia va fi prima victima a exploziei economice globale, legate de exploatarea gazelor de sist, in SUA. Wall Street Journal anunta ca investitii de circa 100 de miliarde de dolari in exploatarile de gaze naturale pe continentul austral vor fi oprite, in ciuda potentialului enorm pe care il au zacamintele respective. Practic, Australia a pierdut cursa cu Qatar, pe care spera sa il depaseasca in 2018, pentru a deveni principalul exportator de gaz natural lichefiat la nivel mondial.
Marii importatori de gaz lichefiat din Asia, Korea Gas si Osaka Gas, au semnat contracte pe termen lung cu terminalele de export americane, diversificandu-si sursele de aporvizionare, care erau pana acum doar din Australia si Orientul Mijlociu.

Gazul de sist, mai ieftin cu 25%

Explicatia acestei evolutii sta in noua tehnologie care permite extractia gazelor de sist la preturi mici si fara impact asupra mediului. Astfel, firmele din SUA vor exploata resursele locale, folosind pentru lichefiere si transport infrastructura deja construita in epoca exploatarii gazului natural. In Australia sunt necesare investitii greenfield pentru lichefierea gazelor naturale si noi terminale de transport, iar dolarul australian puternic nu ajuta exporturile. Analistii WSJ spun ca pretul gazului exportat de Australia ar trebui sa scada cu 25% pentru a putea concura cu gazele de sist exportate de SUA.

Canada, jucator global pe piata gazelor lichefiate, din 2017

In plus, Canada va incepe exportul de gaz lichefiat, din 2017, folosind pentru extractie aceeasi tehnologie care permite exploatarea gazelor de sist.
Investitorii se orienteaza spre SUA, unde se prognozeaza exporturi de 50 de milioane de tone de gaz lichefiat pe an, pana in 2020, a declarat Andrew McManus, consultant al companiei britanice Wood Mackenzie, citat de WSJ. In mai 2013, in Freeport, Texas, au inceput lucrarile unei fabrici de 10 miliarde de dolari in productia de gaz lichefiat, a doua mare investitie dupa un proiect gigantic pornit in Louisiana.