Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica, cu titlul "Lista medicamentelor compensate - fiecare zi de intarziere costa vieti omenesti! ", pe care o puteti citi in continuare.

In urma cu mai bine de un an, mai precis in luna februarie 2013, ministrul de atunci al Sanatatii incepea lupta pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, lista incremenita in forma stabilita in cadrul precedentului ministeriat, inca din anul 2008. Termenul pe care si-l fixa dl ministru era unul ambitios: vara lui 2013.
Lunile au trecut probabil mult prea repede pentru capacitatea de reactie a sistemului birocratic, asa ca noua lista a primit succesiv noi termene, din ce in ce mai indepartate, pana cand Guvernul s-a remaniat. Poate ca, in domeniul sanatatii, aceasta schimbare s-a resimtit cel mai puternic, deoarece erau lasate in urma mai multe proiecte nefinalizate, printre care lista de medicamente compensate, dar si pachetul minim de servicii medicale, legea malpraxisului etc. Chiar daca fosta conducere a ministerului considera ca si-a facut datoria, lasand respectivele proiecte in faza de dezbatere publica, deci doar la un pas de avizare si implementare, acest din urma pas s-a dovedit, cel putin in cazul listei de medicamente compensate, mult prea mare.
Noul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a considerat, pe drept cuvant, ca abordarea predecesorului sau a fost gresita, asa ca proiectul a fost reluat aproape de la zero. In momentul de fata, lista se afla intr-un proces accelerat de evaluare si avem promisiuni ca pana la toamna va fi gata, sau mai precis, va intra in vigoare. Un semnal pozitiv, caci promisiunile nu mai sunt de ajuns, este anuntul privind compensarea a 16 molecule noi (orfane, adica cele care nu au alternativa terapeutica), majoritatea acestora fiind pentru tratamentul cancerului si al bolilor rare.
Suntem pe deplin constienti ca acest proces este unul dificil, trebuind armonizate interesele pacientilor, ale companiilor producatoare de medicamente, directivele europene si limitarile bugetare. Dar, asa cum sublinia si premierul Ponta, aceasta lista trebui sa fie facuta in primul rand in beneficiul pacientilor. Iar fiecare zi de intarziere se cuantifica in vieti pierdute, care ar fi putut fi salvate!
Sunt convinsa ca dl ministru Nicolae Banicioiu intelege pe deplin aceasta situatie si ca va face tot ce este posibil pentru ca noua lista de medicamente compensate si gratuite sa intre cat mai grabnic in vigoare!