RTV.NET: Peste 20 de MEDICAMENTE NOI, pe lista actualizata de compensate si gratuite
23 de medicamente de ultima generatie se regasesc pe noua lista de medicamente compensate si gratuite, aprobata marti printr-o hotarare de guvern.
Prima actualizare a fost facuta pe 1 iulie 2014, iar incepand de astazi (marti n.r.) vor mai intra inca 23 de molecule noi pentru 29 de indicatii terapeutice", a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
In urma noii actualizari, pacientii care sufera de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Aceste alternative terapeutice duc la scaderea numarului de medicamente pe care pacientul este nevoit sa le ia in prezent pentru tratarea afectiunilor. De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacientilor cu diabet zaharat care nu isi mai pot controla glicemia. S-au mai adaugat si patru noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice. Nu in ultimul rand, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum si boli oftalmologice (glaucom), astm bronsic, boli psihice (schizofrenie) si bronhopneumonii obstructive, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Au fost introduse si doua molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii in coditiile in care pe piata in acest moment exista o singura posibilitate de tratament.
"Toate medicamentele introduse astazi reprezinta alternative terapeutice mai ieftine fata de ceea ce exista acum pe lista. Ca urmare, estimam ca acestea nu vor genera costuri suplimentare la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, respectiv la bugetul MS, in conditiile unei prescrieri in baza protocoalelor terapeutice", a declarat ministrul Sanatatii.