Mariustuca.ro / Norvegia este tara ideala pentru a fi mama (Autoare: Magda Marincovici)
Norvegia este cea mai buna tara din lume pentru a fi mama si Somalia este plasata pe ultimul loc, potrivit unei clasament anual stabilit de organizatia non-guvernamentala Salvati copiii, scrie Sciences et Avenir.
Statele Unite se plaseaza pe locul 33, in acest clasament la care au participat 179 de tari, alcatuit pe baza mai multor criterii, printre care sanatatea maternala, educatia, nivelul veniturilor, statutul femeilor. Finlanda, prima in acest clasament anul trecut, este a doua in acest an. Australia este a noua plasata, singura natiune care nu este din Europa, printre primele zece natiuni. Canada este pe locul 20, inaintea Frantei (23) si a Regatului Unit (24).
Ultimele 10 din acest clasament sunt tari africane, printre care Sierra Leone si Haiti (169), Republica Centrafricana si Republica Democratica |Congo. In noua din cele zece tari africate sunt conflicte armate. SUA a coborat in acest an de pe locul 31 pe 33, in urma Japoniei, Poloniei si Croatiei. In privinta mortalitatii infantile, diferentele sunt extrem de vizibile.
Astfel, in primele 10 tari, o femeie din 290 isi pierde copilul inainte ca el sa implineasca varsta de cinci ani, fata de o femeie din opt, in ultimele zece tari din acest clasament. Raportul Salvati Copiii” mai indica faptul ca Washington bate recordul in privinta mortalitatii infantile printre cele 24 capitale cele mai bogate, cu 7,9 decese la 1.000 de nou-nascuti, fata de mai putin doua decese la 1.000 de nou-nascuti, la Stockholm sau |Oslo.