MAGAZIN: Rolul NORAD in monitorizarea OZN-urilor / Autor: DAN D. FARCAS
North American Aerospace Defence Command (NORAD) este un comandament militar integrat, al Statelor Unite si al Canadei, pentru un sistem de control aerospatial si de avertizare aerospatiala pentru America de Nord. NORAD dispune de un sistem vast si complex de radare, ca si de calculatoare si retele de comunicatie, pentru a alcatui o imagine oficiala cu tot ce zboara in jurul si deasupra SUA si Canadei, atat in atmosfera, cat si in spatiul cosmic apropiat. Structura este capabila sa detecteze si sa contracareze orice intrus: de la rachete intercontinentale la avioane de mici dimensiuni.
O retea atat de performanta trebuie sa stie multe lucruri si despre OZN-urile semnalate in spatiul nord-american, cu atat mai mult cu cat acestea, macar in parte, sunt vazute si pe radare. In acest sens, jurnalistul Paul Dean a postat pe 26 iulie 2015, pe internet, un articol in care arata ca si-a propus sarcina, pe care el insusi o numeste aproape imposibila, de a constata ce rol a jucat NORAD in decursul timpului in ceea ce priveste problematica OZN. El a fost ajutat de David Charmichael, un britanic agresiv in a cere, de la NORAD si de la structura sa mama NORTHCOM, desecretizarea unor documente si informatii.
NORAD a sustinut, in mod traditional, ca toate asa-zisele OZN-uri pe care le detecteaza si le urmareste sunt doar aeronave razlete, formatii provocatoare de aeronave de lupta rusesti sau cubaneze, ca si altele din aceeasi categorie. Mai mult, intr-o scrisoare de raspuns, datata 10 noiembrie 1975, trimisa de la sediul NORAD din Ent Air Force Base de colonelul Terrence C. James catre cercetatorul Robert Todd, se afirma:
- Aceasta autoritate nu are in prezent nicio activitate de investigare a OZN-urilor, asa cum nu are nicio alta structura a Guvernului Statelor Unite, de care sa am eu cunostinta.

Se ocupa sau nu se ocupa?

Intr-o alta scrisoare de la sediul NORAD, datata 28 noiembrie 1975, catre acelasi Robert Todd, se declara:
- Noi nu efectuam investigatii (ale tintelor neidentificate n.n.), sarcinile noastre sunt indeplinite practic in timp real si nu este creata in acest sens nicio documentatie formala.
In 19 decembrie 1995, intr-o scrisoare catre cercetatorul Dr. Armen Victorian, Directia de Informatii a NORAD se distanteaza din nou, asa cum era si de asteptat, de problematica de baza OZN:
- Ca istorie, apelatia OZN a fost folosita de catre Air Force, incepand din 1947 si pana in 1969, in cadrul proiectului Blue Book. Stim cu totii ce inseamna termenul OZN, doar ca noi nu-l folosim. Termenul specific OZN nu este folosit de aceasta autoritate (NORAD n.n.), chiar daca ati spune ca el ar fi acelasi cu Raportarea unei Traiectorii Necunoscute, adica o traiectorie necorelata, sau un eveniment neidentificat, asa cum ar putea fi considerat un obiect zburator neidentificat.
Conform acestor declaratii, NORAD nu ar avea deci niciun interes si nicio cunostinta privind tipul de evenimente pe care ufologii le numesc OZN. Paul Dean arata ca, dimpotriva, documentele declasificate ale autoritatii, ca si cele oficiale ale armatei SUA, arata ca lucrurile stau altfel. El ofera cateva exemple in acest sens.
(Va urma)