Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica, intitulata "Sanatatea publica, din nou, la momentul reformelor!", pe care o puteti citi in continuare.

Subiectul declaratiei mele de astazi se refera la noile reforme din domeniul sanatatii.
A fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 104, din 11 februarie 2014, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Printre prevederile ordonantei se numara crearea cadrului legal pentru introducerea pachetelor de servicii medicale, respectiv pachetul de baza, pachetul minimal si pachetul de programe nationale de sanatate, dar si decontarea din fondul national de asigurari de sanatate a operatiilor de reconstructie mamara prin endoprotezare in cazul interventiilor chirurgicale oncologice.
Totodata, prin aceasta modificare legislativa este asigurat cadrul legal pentru ca unitatile de primiri urgenta din cadrul spitalelor judetene de urgente sa poata include in structura proprie compartimente de primiri urgenta din acelasi judet.
Tot prin aceasta ordonanta de urgenta se introduce posibilitatea ca autoritatile locale sa participe la finantarea cheltuielilor de personal ale spitalelor din subordine, precum si la finantarea altor tipuri de cheltuieli.
Este de apreciat efortul Guvernului, dar in acelasi timp este de apreciat si modul uman, in care s-a tratat problema ce priveste decontarea din fondul national de asigurari de sanatate a operatiilor de reconstructie mamara prin endoprotezare in cazul interventiilor chirurgicale oncologice.
Referitor la faptul ca unitatile de primiri urgente din cadrul spitalelor judetene de urgenta pot include in structura proprie compartimente de primiri urgenta de la unitatile sanitare din acelasi judet, atrag atentia ca procedura de care facem vorbire este centralizata la nivel de minister, este ambigua si cred ca este foarte greu sa fie aplicata.
In ceea ce priveste posibilitatea autoritatilor locale de a participa la finantarea cheltuielilor de personal ale spitalelor din subordine, precum si la finantarea altor tipuri de cheltuieli, consider ca se pune inca o presiune pe administratiile locale care nu au banii necesari pentru a sustine asemenea cheltuieli foarte mari.
Cred, stimati colegi, ca trebuie sa gandim in asa fel bugetul de anul viitor, incat sanatatea sa fie finantata la nivelul in care sanatatea poporului roman sa fie pe primul loc, astfel sa fie multumiti si pacientii si personalul medical.