sanatate.bzi.ro informeaza: Cele 5 nevoi fundamentale intr-un cuplu
Nevoia omului de a fi impreuna duce la formarea cuplului insa nu toate se vor transforma in famillii. Unele se vor destrama sau se vor recompune. Cuplul este provocarea pe care fiecare a incercat-o cel putin o data in viata si a constatat ca oglinda pe care o ofera un partener este diferita de a altuia. Avem nevoie de oglinda partenerului asa cum avem nevoie de o oglinda reala, in care sa ne reflectam corpul. Oglindindu-ne personalitatea, ne putem ajusta, corecta, dezvolta.In cuplu, partenerii invata sa isi recunoasca nevoile, sa solicite si sa invete sa ofere satisfacerea acestora. Orice dezechilibru in satisfacerea acestor nevoi poate duce la destabilizarea cuplului. De aceea, in afara de reguli, in cuplu este nevoie de multa rabdare, toleranta, iertare, determinare si efort sustinut si constient - din partea amandurora. Iata care sunt nevoile de baza intr-un cuplu:

Nevoia afectiva
Oamenii formeaza cupluri in primul rand pentru ca se indragostesc. Ei au nevoie de tandrete, mangaiere, cuvinte frumoase. Au nevoie sa fie apreciati prin vorbe sau fapte, au nevoie sa isi exprime ei insisi sentimentele, fara teama de ridicol sau respingere.
Pericole
Dupa atractia vizuala initiala, partenerul este idealizat, supravalorizat, investit cu functia de centru al universului. Visele unuia devin asteptari fata de celalalt. Posesivitatea poate duce la sufocarea partenerului prea coplesit cu atentie si de la care se cere sa raspunda cu aceeasi cantitate. Aflat in imposibilitate, acesta se retrage in carapacea sa sau renunta la cuplu. Unii oameni, lipsiti in copilarie de dovezi de afectiune, nu stiu nici sa dea, nici sa primeasca afectiune, se simt stanjeniti, asaltati, presati.
Remedii
In iubire, in afara de hormoni, nimic nu exista de-a gata, totul se construieste. Totul se poate invata, cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Fiecare are dreptul si datoria - pentru sine - sa isi exprime nevoile, sa solicite satisfacerea lor, sa asculte in aceeasi masura pe celalalt si sa se adapteze la nevoile lui, fara a se neglija pe sine.

Nevoia sexuala
Dragostea duce inevitabil la intimitate, iar intimitatea, la sex. Relatiile de cuplu satisfacatoare sunt acelea in care sexul este de calitate, suficient si recompensator pentru amandoi.
Pericole
Balanta este insa dificil de mentinut. Ocazional, discrepante de apetit sau libidou sexual pot aparea in cuplu, dar ele pot fi trecute cu bine. Este insa periculos pentru coeziunea cuplului atunci cand disproportia dintre parteneri este mare, fie ca este vorba de dimensiuni, fie ca este vorba de gusturi, obiceiuri, conceptii sau dorinta sexuala. Cand insatisfactia creste peste o anumita limita, exista pericolul ca unul din parteneri sa caute satisfactia in afara cuplului, fapt care poate avea ca efect disolutia acestuia.
Remedii
Fiind o activitate care cere daruire si relaxare, a lasa la o parte toate grijile si framantarile, laolalta cu a crea o ambianta speciala pentru activitatea sexuala, poate fi de mare folos. A comunica deschis atunci cand apare o frustrare sau in ultima instanta a apela la un specialist atunci cand situatia o cere, poate salva cuplul de la destramare.

Nevoia de comunicare
O relatie este o piesa de teatru care are nevoie de doua personaje. Replicile actorilor fac piesa atragatoare, fascinanta sau dimpotriva, plictisitoare sau ridicola. Actorii nu trebuie insa numai sa vorbeasca. Tacerile au rolul lor, de a lasa spatiu si comunicarii non-verbale: un gest, o privire speciala, o atingere proprie celor doi.
Pericole
Cand toate grijile cotidiene sunt aduse in cuplu si ingramadite precum rufele murdare in cos, comunicarea incepe sa devina deficitara. In loc sa se comunice emotii, impresii, sentimente, se comunica fapte, judecati, reprosuri. Tacerile devin pasiv agresive, pedepse pentru greselile reale sau imaginare ale celuilalt. Un zid parca se ridica intre cei doi, iar ei devin din ce in ce mai izolati.
Remedii
Cel mai lucid dintre parteneri, cand a detectat o fisura de comunicare, este bine sa aduca in discutie aceasta, in loc sa ignore sau sa astepte ca celalalt sa observe. De multe ori acest lucru se petrece prea tarziu. O mica schimbare, o vacanta, un proiect comun care sa retrezeasca entuziasmul, pot relansa comunicarea.De asemenea, pe cat posibil de limitat interactiunea cu inamicii comunicarii in cuplu: monitoarele sau afisajele video de orice fel. Doi oameni stand in aceeasi camera dar la ani lumina distanta si care se uita la televizor, nu traiesc impreuna viata lor, ci se uita la a altora.

Nevoia energetica
O relatie este in cele din urma un schimb energetic. Daca partenerii isi ofera in mod echitabil si echilibrat din rezervele lor energetice, relatia dureaza.
Pericole
Daca doar unul din parteneri ofera iar celalalt doar primeste, relatia se dezechilibreaza si in cele din urma, se deterioreaza.
Remedii
Partenerii trebuie sa constientizeze pericolele de la ambele capete ale spectrului: a da sau a primi prea mult sau prea putin. Daca relatia in sine aduce un castig fiecarui membru in parte, cu recunostinta fiecare poate invata sa ofere relatiei, sub alta forma poate, energia primita.

Nevoia de evolutie
Este specific fiintelor umane sa evolueze, sa se dezvolte, sa descopere si sa se autodescopere, sa se implineasca. Cuplul faciliteaza aceasta nevoie prin creerea unui spatiu de siguranta si incredere. Cand partenerii se sustin si se stimuleaza, uneori colaborand, alteori luandu-se la intrecere intr-un mod pozitiv, ei evolueaza si cuplul se dezvolta.
Pericole
Cand dimpotriva, proiectele comune dispar iar competitia dintre parteneri devine acerba si individualista, valorile comune nu mai reprezinta un liant si relatia sufera.
Este posibil ca invidia, gelozia sau rigiditatea unuia din parteneri sa constituie frana pentru dezvoltarea celuilalt. Manipularea, dominarea, agresivitatea pasiva pot deveni instrumente de blocare a evolutiei celuilalt. Cuplul este in pericol.
Remedii
A avea grija de sine, dar si de celalalt, in acelasi timp, poate fi o misiune dificila. Dar daca exista iubire, respect, dorinta de a continua, lucrurile pot fi gestionate. Efortul de a-l astepta si pe celalalt sa ajunga acolo unde trebuie, in ritmul lui, poate fi recompensat de satisfactia ca sunt inca impreuna, impartasindu-si fiecare experienta lui.