Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" aniverseaza 78 de ani de existenta in data de 17 mai 2014. Cu aceasta ocazie, la Muzeul Satului vor avea loc in perioada 16-28 mai, urmatoarele evenimente:
• Vineri, 16 mai - Deschiderea oficiala a evenimentului
Onoruri militare, muzica de taraf si ritmuri bucovinene, impletite cu un recital de chitara clasica; vernisajul unei expozitii de pictura, un atelier de gravura, demonstratii ale mesterilor populari - olarit, tesut si icoane pe sticla.
• Sambata, 17 mai - Aniversarea Muzeului Satului - 78 de ani de existenta
- Dupa amiaza Muzeului Satului
Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului, prilej de descoperire si cunoastere a istoriei si patrimoniului muzeului (expozitie etnografica, demonstratii ale mesterilor populari, spectacole muzicale, coregrafice, de teatru si poezie, lansari de carte).
* 15.00 - 19.00 Acces gratuit in cadrul programului european Noaptea muzeelor
• Duminica, 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor
Program adaptat conform tematicii propusa de ICOM pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muzeelor initiat in anul 1977 pentru a informa publicul cu privire la rolul muzeelor in dezvoltarea societatii.
Va fi oferit publicului un program de spectacole de muzica populara si muzica clasica, targ cu mesteri populari, lansari de carte etc.
• Miercuri, 21 mai - Ziua cehilor la Muzeul Satului
In cadrul evenimentului Ziua cehilor la Muzeul Satului vor avea loc reprezentatii muzicale, dansuri si o expozitie foto.
Miercuri, 21 mai - Lansarea albumului Kara Eflak, a formatiei vocal - instrumentale de muzica veche Anton Pann
Concertul de lansare a albumului Kara Eflak, a formatiei vocal - instrumentale de muzica veche Anton Pann, Constantin Raileanu - un concert de muzica din Principatele Romane si din Imperiul Otoman, din secolele XVII-XIX, "o calatorie sonora pendulatorie intre Bucuresti - capitala principatului dunarean Ungro-Vlahia/Kara Eflak (Tara Vlahilor - conform scriptelor otomane) si Stanbul/Istanbul/ Constantinopol/
Tarigrad - capitala Imperiului Otoman si centrul cultural al Europei de Sud-Est si al Asiei Mici".
• Vineri - duminica, 23-25 mai - Festivalul culturii indiene - Namaste India
Lectii de limba hindi, sanscrita, bengali, demonstratii de yoga traditionala, arta decorarii cu henna, dans indian clasic - Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam si Kathak, istoria si evolutia sari-ului in timp, mandala, lectii de gatit mancare indiana, prezentare de ceaiuri, lansari de carte si proiectii de filme vor oferi publicului un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei.
• Marti - miercuri, 27 - 28 mai - Spectacol de dans traditional indian din New Delhi - Rajashtan Folk Dance
Rajasthan sau Taramul regilor, este cel mai mare stat din India ca suprafata si gazduieste peste 68 de milioane de suflete, impartit in 33 de districte.
Printre dansurile traditionale ce se practica in aceasta zona, cele mai cunoscute sunt Ghoomar, Kalbelia si Bhavai, dansuri inchinate zeilor, cu piruete si miscari de trup si maini, asemanatoare unduirilor serpilor.

Sursa: AmosNews