Senatorul Niculae BADALAU a sustinut o declaratie politica intitulata: 8 mai - Ziua Mondiala a Crucii Rosii.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua Mondiala a Crucii Rosii reprezinta o pledoarie pentru pace: un apel la simtul datoriei personale in fata suferintei umane si o miscare a poporului, catre popor si pentru popor.
Astazi ne amintim de o declaratie simpla conform careia, chiar si in razboaie, exista limite fata de ceea ce este tolerabil, ca niciodata nu ar trebui sa se renunte la omenie. In prezent, sarbatorim un salt cuantic - atat de generos si totusi atat de sensibil, atat de aparent la indemana si totusi atat de necesar; sarbatorim o lucrare pacifista, ghidata de idealuri, dar condusa de pragmatism.
Crucea Rosie a pledat mereu pentru lume asa cum ar trebui sa fie, totusi, a actionat in lume asa cum este.
Fiecare fiinta umana este unica. Fiecare barbat sau femeie, baiat sau fata conteaza. Principiul fondator al Crucii Rosii â€" conform caruia civilii, combatantii, bolnavii, ranitii si prizonierii de razboi ar trebui sa fie protejati in timp de razboi - a devenit piatra de temelie a dreptului international umanitar.
Henry Dunant, acest fondator-suporter curajos care a pledat pentru pacient, care a vazut umanitatea ca datorie a sa, condus de compasiune si iubire - ce-ar crede azi, ma intreb? Urmarind istoria traseului parcurs de Crucea Rosie, toate lucrarile efectuate, toata dedicarea, s-ar simti cu siguranta extrem de mandru. Probabil nici nu si-a imaginat atunci ca aventura demarata va continua sa traiasca si dupa 150 de ani. Deoarece, Crucea Rosie nu a fost proiectata sa dureze, si pentru acest motiv, uimirea sa privind realizarile de astazi ar putea include, de asemenea, o anumita amaraciune â€" intrucat Crucea Rosie este in continuare necesara, chiar si in secolul XXI.
De-a lungul anilor, activitatea Crucii Rosii s-a intensificat, la fel ca munca umanitara internationala a Uniunii Europene. Aceasta a insemnat protectie si prevenire, indiferent daca a fost la nivel international, European sau national. Toate societatile” Crucii Rosii sunt conectate. Acestea se sustin reciproc. Fiecare contribuie, ori de cate ori este nevoie. Crucea Rosie Romana nu este o exceptie. Aceasta are propriile sale misiuni in strainatate si sprijina activitatea altor programe de Cruce Rosie prin strangere de fonduri si expertiza.
In Romania, familia Crucii Rosii numara peste zece mii de voluntari. Prezenta lor este intotdeauna linistitoare, fie pentru primul ajutor”, donatiile de sange, sau alte aspecte ce tin de diverse vulnerabilitati sociale. Impotriva marginalizarii, impotriva izolarii, impotriva saraciei, voluntarii Crucii Rosii nu renunta niciodata. Ei sunt oameni de toate varstele, din toate domeniile, aflati in slujba tuturor. Mereu profesionisti, mereu intelegatori. Ei sunt acolo, in vremurile grele ... si in vremurile luminoase. Multi isi ofera timpul lor. Ei nu cer bani. Pentru ei, Crucea Rosie reprezinta raspunsul la intrebarea: care este sensului vietii?
Marea familie a Crucii Rosii merita recunostinta si respectul nostru.
Cu ocazia acestei importante aniversari le spun: Multumesc, membri si voluntari ai Crucii Rosii din Romania pentru activitatea voastra uimitoare!