Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Preocuparile constante ale specialistilor pentru a monitoriza fenomenul drogurilor.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Atat la nivel mondial cat si la nivel national consumul de tutun, alcool si droguri ilicite reprezinta o provocare cu implicatii grave atat pentru domeniul social, al sanatatii, dar si in domeniul aplicarii legii, iar evolutiile recente, cum ar fi consumul de substante noi cu proprietati psihoactive, continua sa genereze preocupari la toate nivelurile. Statisticile arata costurile enorme care se aloca pentru rezolvarea sau diminuarea consecintelor abuzului de droguri in planul sanatatii individului si a sanatatii publice.
In contextul actual sunt pe deplin justificate preocuparile constante ale specialistilor pentru a monitoriza fenomenul drogurilor si pentru a identifica solutii din mai multe perspective: juridica, economica, sociala, educationala, a sanatatii publice, a prevenirii.
Consecintele negative ale consumului ilicit de droguri sunt cunoscute mai ales ca o ca o problema acuta a lumii moderne, care devine tot mai ingrijoratoare deoarece numarul consumatorilor de droguri este in crestere, in special in randul adolescentilor si tinerilor.
In Romania, este de apreciat activitatea Agentiei Nationale Antidrog care a realizat cele mai multe campanii si proiecte de prevenire, acestea adresandu-se adolescentilor si tinerilor deoarece ele se fundamenteaza pe cercetarile stiintifice referitoare la fenomenul drogurilor. Importanta Agentiei Nationale Antidrog rezida si din faptul ca ea reprezinta principala institutie care asigura coordonarea intre institutiile publice si organizatiile nonprofit angajate in lupta impotriva traficului si consumului ilicit de droguri. Totodata, asigura legatura cu Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si Dependentei de Droguri si cu alte organisme internationale in domeniu.
M-am bucurat sa aflu ca Agentia Nationala Antidrog a avut cea mai mare absorbtie de fonduri externe utilizate in vederea eficientizarii managementului in prioritizarea si alocarea de fonduri, in conformitate cu necesitatile identificate la nivel local si central de catre organizatiile si institutiile cu atributii in lupta antidrog.
Cu toate acestea, consider ca trebuie acordata mai multa atentie acestui domeniu intrucat tinerii consuma niste substante mai periculoase decat drogurile, etnobotanicele, cu efecte devastatoare pentru organism. Atat in Galati cat si in alte judete se intalnesc din ce in ce mai multe cazuri in care medicii nu stiu ce antidot sa dea pacientilor care consuma substante noi cumparate la liber de pe internet. Mai mult de 50 de tineri au avut nevoie de ingrijiri medicale in ultima perioada, dupa ce au inhalat un nou drog facut din plante, stropite se pare cu substante ce pot fi mortale sau pot provoca afectiuni neurologice foarte grave.