Jurnalul National : A crescut numarul persoanelor aduse la spital din cauza cazaturile pe gheata (Autor : Magda Marincovici)

Fracturi, entorse, luxatii

In ultimele zile, a crescut numarul persoanelor prezentate la unitatile de primiri urgente din cauza cazaturilor pe gheata.I termeni medicali aceste cazaturi pot fi entorse. luxatii. Fracturi, traumatisme la cap, de altfel si cele mai severe. Toate se trateaza exclusiv de medicul specialist, diagnosticul fiind unul dificil, in majoritatea cazurilor impunandu-se examen radiologic. Medicul de familie, Dana Tinica, ne explica fiecare pericol in parte :
*Entoarsele apar mai ales la nivelul gleznei, genunchiului, pumnului. Regiunea respectiva se umflaa, se invineteste, se deformeaza, devine dureroasa, mai ales la mobilizarea articulatiei, insa simptomele se amelioreaza si dispar in zilele urmatoare.
*Luxatiile constau in distrugerea (completaa sau partiala a articulatiei, cu pierderea alinierii normale a oaselor. Pot aparea la umar, cot, genunchi, gleznaa sau la articulatiile mici ale mainii si piciorului. Se manifesta prin umflarea, deformarea zonei, prin pozitia anormala a membrului, dureri intense, care nu cedeaza, prin imposibilitatea miscarilor, uneori insotite de amorteala si furnicaturi locale.
*Fracturile (totale sau partiale) ale osului pot fi deschise (cu distrugerea structurilor de suprafata, astfel incat osul iese in afara pielii) sau inchise. Se manifesta prin durere vie, persistenta, care creste in timp, prin mobilitatea anormala a osului, deformarea regiunii, scurtarea membrului, imposibilitatea folosirii acestuia (sau folosirea este dificila si dureroasa), prin aparitia unor zgomote fine la mobilizarea acestuia.
*Traumatismele cranio-cerebrale sunt severe, insotite de confuzie, ameteala, tulburaari de mers, de coordonare sau echilibru, de vorbire ingreunata, vedere incetosata sau dubla, greata, varsaturi, dureri de cap, zgomote in urechi, letargie sau somnolenta.
Pentru a preveni cazaturile pe gheata daca purtam o incaltaminte comoda, fara tocuri, cu talpa cu striatii care ne ajuta sa nu alunecam. in cazul unei cazaturi, indiferent de simptome, consultati medicul. Trebuie sa retinem ca varstnicii, copiii si femeile in sarcinate sunt persoanele cele mai expuse la asemenea evenimente.
Si inca un amanunt : conform legii, cei care nu curata gheata si zapada din fata blocurilor si spatiilor comerciale sunt prevazute amenzi care se aplicaa in astfel de situatii intre 500 si 2.500 de lei. Un amanunt important in conditiile in care mai toate cazaturile au loc nu pe bulevardele principale, ci pe stradutele si aleile dintre blocuri, unde inclusiv asociatiile de locatari pot interveni spre a se proteja de cazaturile pe gheata.