Mariustuca.ro / La peste 2.400 m inaltime, bebelusul este expus riscului de moarte subita (Autoare: Magda Marincovici)
La altitudine, bebelusul este expus riscului de sindrom de moarte subita. Un studiu american, aparut in revista Pediatrics, atrage atentia ca lipsa de oxigen de la inaltime este asociata cu decesul care poate interveni brusc in cazul bebelusilor sub un an, in somn. Studiul arata ca, in cazul familiilor stabilite la peste 2.400 de metri altitudine, bebelusii au fost expusi unui risc dublu de moarte subita, comparativ cu cei care se aflau la 1.800 metri altitudine. Aceste date au fost obtinute dupa ce s-au analizat si alti factori cum sunt alaptarea la san, tabagismul in timpul sarcinii etc.
Studiul nu este foarte categoric in privinta concluziilor. Dar insista, totusi, subliniind ca nu este indicat sa mergem cu bebelusii la peste 2.400 de metri, din cauza aerului mai sarac in oxigen.
Dintre factorii care maresc riscul de sindrom de moarte subita la bebelusi mai amintim: temperatura peste 30 de grade Celsius, impartirea patului intre bebelus si parinti, dormitul pe burta, tabagismul pasiv et