APC: Cereale rafinate, adica mic dejun cu amestecuri de fainuri, uleiuri vegetale exotice, arome artificiale, aditivi si mult zahar (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro )
Multe sortimente de cereale comercializate in tara noastra contin foarte mult zahar, depasind cantitatea de 15 grame per 100 de grame de produs, cat este prevazut legal, avertizeaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC).
La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, precizeaza APC.
Studiul efectuat de APC vizeaza in primul rand calitatea cerealelor rafinate. Potrivit APC cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decat amestecuri de fainuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale si vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme, transformate intr-o pasta de cereale care la temperaturi inalte a fost transformata prin procesul de extrudare in forme atragatoare pentru micii consumatori.
Cerealelele integrale au un continut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine ( complexul B, PP si E ), in timp ce unele cereale rafinate contin pana la 50 de ori mai multe zaharuri decat cerealele integrale.
Medicii avertizeaza ca alimentatia este foarte importanta mai ales in primii ani de viata. Or, pentru multi copii, cerealele sunt echivalente cu micul dejun, masa principala din zi. Pe langa faptul ca un asemenea mic dejun este complet dezechilibrat din punct de vedere nutritional, consumul constant de cereale rafinate poate fi o explicatie a cresterii numarului copiilor suferinzi de obezitate, de diabet zaharat si a complicatiilor acestora.