revistamagazin.ro / Mintea se risipeste odata cu fumul tigarilor (Autor:ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
Foarte dura afirmatia din titlu, dar, daca ea este adevarata, nu face decat sa adauge una dintre cele mai negre pagini la imensul dosar al efectelor nocive pe care fumatul le are asupra organismului uman. Recunoscut drept viciu care da dependenta puternica, acest obicei se afla permanent in atentia medicilor, care inca mai incearca sa-i ajute pe cei deveniti captivi”, inclusiv prezentand la rece rezultate oripilante ale cercetarilor in domeniu. Printre altele, iata ca expertii sustin ca fumatul poate fi si un semn de boala mintala, potrivit presei de specialitate britanice, care citeaza rapoarte de specialitate in acest sens.
In legatura cu problema respectiva, Fondul britanic de lupta cu bolile pulmonare le recomanda medicilor sa indrume fumatorii catre examenul psihiatric. In Marea Britanie, din 10 milioane de fumatori, peste 3 milioane sufera de tulburari psihice, potrivit unui astfel de raport. Dintre ei, pentru circa doua milioane de fumatori in ultimul an s-au prescris medicamente psihotrope. Temporar, nicotina atenueaza simptomele de anxietate, de depresie, precum si sindromul deficitului de atentie, iar acest lucru ar putea explica de ce persoanele cu tulburarile mentionate se apuca serios de fumat.
Independent de colegii lor britanici, dupa 10 ani de studiu, specialistii francezi au dat si ei verdictul extrem de sever: fumatorii de varsta mijlocie risca sa isi piarda memoria sau sa se aleaga cu o boala psihica, de exemplu cu dementa. Cobai” pentru studiile francezilor au fost 10.000 de functionari, iar dupa un deceniu de tutun, concluzia a fost clara: fumatul a dus la dereglarea functiilor mintale.
Cercetarile au inceput in perioada 1985-1988, cand fumatorii aveau intre 35 si 55 de ani. Specialistii au analizat atunci starea lor de sanatate psihica; 10 ani mai tarziu, grupul a fost supus unor teste. Rezultatele care au fost facute publice ulterior, cu destul de mare prudenta, nu suna deloc bine: fumatorii au aratat aptitudini mintale reduse si reactii intarziate.
Specialistii sustin ca fumatul favorizeaza pierderile de memorie si reduce capacitatea de gandire a persoanelor de varsta a doua. In schimb, ca o confirmare indirecta a acestui verdict, testele au aratat o ameliorare a stilului de viata la cei care renuntasera la fumat pe parcursul efectuarii studiului: a scazut consumul de alcool, a crescut consumul de legume si fructe, iar fostii fumatori au inceput sa faca mai multa miscare.
De mentionat ca in Romania exista mai mult de 6,5 milioane de fumatori (cam o treime din populatia tarii!), iar peste un sfert dintre ei sunt tineri, atat de sex masculin, cat si de sex feminin, adolescentele si tinerele adoptand tot mai frecvent acest viciu perceput in mod aberant ca o componenta obligatorie a unui stil de viata cool.