Jurnalul National : Peste 100.000 de romani risca sa-si piarda casele (Autor: Daniela Ivan)

Dintre cei cu credite, 25% nu-si pot plati datoriile catre banci. Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune un moratoriu de amanare cu doi ani a executarii silite
Unul din patru romani cu un credit de cel putin 20.000 de lei (4.500 de euro) nu reuseste sa-si plateasca la timp datoria catre banca. La finalul lunii mai 2012 erau peste 850.000 de debitori persoane fizice care datorau bancilor aproape 89 de miliarde de lei, circa 20 de miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Centrala Riscului de Credit.
Situatia este dramatica atat pentru romani, cat si pentru banci. Se cauta solutii pentru a limita numarul rau-platnicilor si a evita executarea silita, care lasa pe drumuri familii si pune pe pierdere bancile, avand in vedere ca pretul locuintelor s-a redus drastic incepand cu anul 2008.

Propunere legislativa

Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune un proiect de lege care prevede ca imobilele cu destinatie de locuinta ale cetatenilor romani persoane fizice, supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite bancare sau a facturilor la utilitati, sa beneficieze de un moratoriu de amanare pentru doi ani in ceea ce priveste aplicarea executarii silite. Conform proiectului, transmis Agerpres, sunt vizati debitorii care nu mai au in posesie un alt imobil cu destinatie de locuinta si care indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele conditii: veniturile familiei care urmeaza sa fie evacuate nu depasesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie, debitorul este singurul intretinator al unei familii cu doi sau mai multi copii, debitorul face dovada lipsei unui loc de munca, face dovada unor afectiuni incadrabile in categoriile gradelor de handicap asa cum sunt definite de lege si nu are in posesie alte bunuri sau conturi bancare a caror valoare ar putea acoperi datoria. Insa, la incheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul va fi obligat sa reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat solutia executarii silite a imobilului, urmand ca pentru datoriile restante sa nu se perceapa alta dobanda decat cea prevazuta in contract, dar actualizata cu rata inflatiei. Totodata, daca in perioada moratoriului debitorul efectueaza plati in contul datoriei, acestea vor fi scazute in mod corespunzator din datoria acumulata.

Cine hotaraste

Proiectul mai prevede ca persoanele care fac obiectul legii sa obtina de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pe raza careia se afla un certificat care sa ateste indeplinirea conditiilor de aplicare a moratoriului de amanare a executarii silite a locuintei personale, potrivit Agerpres. In termen de cinci zile lucratoare, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are obligatia sa emita certificatul solicitat. Acesta va fi prezentat bancii, firmei de utilitati, firmei de recuperare a datoriilor sau oricarei persoane juridice care a solicitat evacuarea silita din locuinta personala sau executorului judecatoresc. Totodata, in proiectul elaborat de deputatul PSD se mentioneaza ca legea se va aplica persoanelor aflate in risc de evacuare silita incepand cu data de 1 martie 2012, nu si celor care au fost deja evacuate la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

100.000 de romani, in executare silita

Peste 100.000 de persoane se afla in situatia de risc de evacuare din locuinte in urma contractarii de credite si a imposibilitatii de a achita ratele, potrivit informatiilor postate de Bogdan Diaconu pe blogul personal saptamana trecuta. Situatia se refera atat la creditele ipotecare, cat si la restantele contractate pentru alte tipuri de credite. O alta categorie de cetateni este amenintata de evacuare din locuinte din cauza neplatii taxelor la utilitati. Astfel, peste 100.000 de locuinte din toata tara pot fi executate silit de firmele de insolventa sau de firmele de recuperare pentru datorii la intretinere de peste 10.000 de lei, adauga initiatorul in expunerea de motive a proiectului legislativ, citat de Agerpres.