Mariustuca.ro: Din cauza modificarilor climatice, va creste frecventa bolilor infectioase, a depresiilor, alergiilor, crizelor de astma (Autoare: Magda Marincovici)
Este posibila o explozie a bolilor infectioase si vectoriale (boli transmise de vectori cum sunt tantarii, puricii, mustele etc.) din cauza incalzirii climatice. De asemenea, din cauza acestui fenomen meteo, sunt posibile accentuarea tulburarilor post-traumatice si cresterea numarului persoanelor depresive.
Avertismentul este lansat de profesorul Anthony Costello, director al Institutului pentru Sanatatea Mondiala de pe langa Universitatea din Londra (UCL), co-autor al unui raport cu concluzii ingrijoratoare: in conditiile incalzirii cu aproximativ 4 grade Clesius, efectele pot fi catastrofice asupra sanatatii oamenilor.
- Noi estimam ca urgenta climatica este o urgenta medicala, spune prof. Costello. Cercetatorii, care au elaborat acest raport, au constatat ca modificarile climatice induc tulburari cum sunt strestul termic, reducerea capacitatii de munca, cresterea frecventei crizelor de astm si a bolilor respiratorii. Bolile infectioase si vectoriale, precum si cele gastro-intestinale vor fi mai frecvente. Modificarile climatice vor mari frecventa tulburarilor post-traumatice si numarul persoanelor suferinde de depresie. De asemenea, raportul mentioneaza cresterea frecventei alergiilor.
In opinia prof. Costello, pentru a limita proportiile acestui pericol este necesar sa adoptam un stil de viata normal: sa inlocuim masina personala cu bicicleta sau mersul pe jos, sa avem o alimentatie echilibrata, sa combatem poluarea aerului.