Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Necesitatea modificarii Legii adoptiilor" Textul declaratiei politice il puteti citi in continuare:

Desi, prin modificarea Legii adoptiilor s-a dorit facilitarea procedurilor legate de acest proces, in ultimul an, de cand legea a intrat in vigoare, au fost adoptati mai putin de o mie de copii dintre cei care se afla in centrele de plasament. In timp ce micutii raman captivi uneori pana la varsta majoratului intr-un sistem intepenit de birocratie, familiile care vor sa adopte asteapta chiar si cativa ani pana cand vor putea lua acasa un copil.
Conform actualei legislatii in domeniu, statul trebuie sa intrebe rudele de pana la gradul patru ale copiilor abandonati daca nu vor sa-si asume cresterea si educarea acestora. Doar cand se lovesc de refuzul tuturor, minorii sunt declarati adoptabili.
Angajati ai Oficiului Roman pentru Adoptii au declarat ca anul trecut au fost eliberate 1.478 de atestate pentru familii apte sa adopte copii, dintre care 52 au fost anulate sau retrase, in timp ce un numar de 699 de familii se afla intr-o anumita faza - mai mult sau putin avansata - a procesului de adoptie (potrivire practica, incredintare in vederea adoptiei sau chiar au adoptat deja legal copii). Totodata, au mai precizat ca nu toti copiii institutionalizati sunt eligibili pentru a fi adoptati, deoarece "unii mai pastreaza legaturi cu diversi membri ai familiei, iar altii sunt deja prea mari".
In medie, pe an, potrivit acelorasi autoritati, numarul copiilor eligibili pentru a fi adoptati nu depaseste 1.000, iar perioada medie de asteptare pentru o familie este de un an si patru luni. Mai mult de jumatate dintre familiile declarate apte sa adopte un copil in 2012 nu au primit un raspuns pozitiv pana acum. In aceste conditii, cei care doresc sa devina parinti sunt dispusi sa-si asume riscuri majore, care pot ajunge in unele cazuri la condamnarea la inchisoare.
Avand in vedere toate acestea, stimati colegi, consider ca ar trebui sa gasim si sa propunem solutii legislative pentru ca adoptiile in Romania sa fie mult mai facile. Acest lucru ar veni atat in ajutorul statului, cat mai ales al copiilor si al familiilor dornice sa adopte un copil. Poate ca ar trebui regandita perioada monitorizarii familiei adoptatoare dupa incheierea adoptiei legale, pentru a ne asigura ca respectivul copil beneficiaza de toate conditiile optime unei dezvoltari fizice si intelectuale.
Sa ne unim eforturile, asadar, stimati colegi, pentru a gasi solutii in modificarea legii adoptiilor in asa fel incat perioada de asteptare a familiilor dornice sa adopte un copil sa fie cat mai mica, indepartand astfel si riscul ca aceste familii sa recurga la cai mai mult sau mai putin legale.