MAGAZIN: Cum sa comunicam cu civilizatiile extraterestre? (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
- Din perspectiva lui Shostak, grijile privind modul in care vom fi priviti sunt un pic exagerate. Eu nu sunt sigur ca asta conteaza prea mult, a spus el. Dureaza mult prea mult pana cand mesajul va ajunge la destinatie. Situatia este inrudita cu arheologii care invata despre violentele din vremea Imperiului Roman. In cazul in care intregul Internet devine disponibil, nepamantenii vor putea pune violentele in acelasi context cu faptele bune. Ei ar putea gasi chiar raspunsuri la o seama de intrebari, fara a fi nevoie de lungi conversatii pentru a lamuri anumite lucruri.
Desigur, chiar si descifrand intregul Internet, nepamantenii ar putea sa traga concluzia ca omenirea este prea ingrozitoare pentru a i se permite sa supravietuiasca. Sau ar putea considera ca trupurile noastre din carne sunt de-a dreptul delicioase. Chiar daca ideea pare rupta direct din romanele pulp science-fiction, nu este imposibil â€" considera comentatorii â€" ca extraterestrii sa spuna ca ar fi mai bine sa vina si sa distruga Pamantul.
Jurnalista Charlie Jean Anders sublinia cateva motive plauzibile pentru care niste extraterestri ar considera ca merita efortul de a traversa spatiul pana la noi. Ei ar putea fi dornici sa gaseasca planete locuibile (acestea ar putea fi mai putine decat credem), sau ar putea fi atrasi de unele cunostinte pe care le avem.
- Ce-ar fi daca existenta noastra, sau ceva la ce ne-am gandit, reprezinta pentru ei un pericol, fie politic, fie ideologic, sau religios? Sau chiar stiintific?, scria ea.
Riscurile de acest tip au preocupat oamenii de stiinta suficient de mult, pentru ca ei sa ceara, intr-un editorial din 2006 al revistei Nature, prudenta inainte de a trimite un mesaj in spatiul cosmic. In 2015, dupa o intalnire de la Institutul SETI, in care dezbaterea a devenit polarizata, un grup de cercetatori si de organisme interesate au semnat o scrisoare, precizand:
-Semnalizarea intentionata catre alte civilizatii din Calea Lactee ridica probleme, implicand toti oamenii de pe Pamant, atat prin mesajul trimis, cat si prin consecintele unui eventual contact. Deci, inainte de a trimite orice mesaj, ar trebui sa aiba loc o discutie stiintifica, politica si umanitara cu reprezentanti din intreaga lume.
Mesaje fara adrisant
Declaratia a fost stimulata de interesul in crestere, manifestat de anumite persoane, inclusiv de Shostak, pentru difuzarea de mesaje, prin mijloace de sute de ori mai puternice decat orice transmisie similara din trecut. Unul dintre semnatarii declaratiei, autorul SF David Brin, spunea: Eu nu sustin ca nepamantenii vor fi automat periculosi. Eu spun doar ca respingerea, pur si simplu, a acestei posibilitati nu este nici stiintifica, nici logica”. Brin pledeaza pentru o discutie serioasa si deschisa cu privire la riscurile de transmitere a unui mesaj.
- La un nivel minim, acesta ar urma sa implice unii dintre cei mai buni si mai intelepti specialisti in stiinta, etica si istorie, spunea el. Avem cunostinta de intalniri intre civilizatii mai avansate si altele mai putin avansate tehnologic. Iar rezultatele acestor intalniri sunt descurajatoare. Niciuna dintre ele nu s-a terminat fara a provoca cel putin dureri.
O astfel de discutie intre intelepti nu doar ca ar aduce laolalta o seama de mari minti, dar ar fi, de asemenea, si fascinanta, prin faptul ca ar stimula mai multe persoane sa fie interesate de cauza SETI. Brin adauga:
- Eforturile neobosite de a mentine acest subiect limitat doar la o duzina de fanatici par a fi z ofera oamenilor si o sansa de a vota. Brin spune ca, deoarece instrumentele folosite pentru a striga catre Cosmos sunt finantate din dolarii contribuabililor, permitand unui mic grup sa vorbeasca in numele intregii lumi, aceasta inseamna ca, de fapt, cineva ne foloseste banii fara sa ne intrebe.
Shostak nu este sigur ca o astfel de discutie ar putea rezolva toate problemele, chiar daca problema ar fi supusa la vot.
- Sa zicem ca 58 la suta spun sa trimitem un mesaj si 42 sa nu facem asta, spunea el. Avem astfel o garantie ca am evitat pericolul? El spune ca nu stie daca nepamantenii vor fi sau nu periculosi, dar are sentimentul puternic ca oricum nu se poate face nimic in privinta acestui risc. Shostak sustine ca orice societate capabila sa calatoreasca, pe distante de sute sau mii de ani-lumina, ca sa ajunga la Pamant, va fi fost capabila sa capteze deja semnalele radio, foarte slabe, pe care le-am difuzat pana acum. Chiar si semnalele noastre obisnuite de radio si televiziune se raspandesc de vreun secol in spatiu; tehnologia noastra actuala nu poate capta semnale ipotetice similare de pe niste planete indepartate, dar o civilizatie avansata ar putea detecta semnalele noastre.
Prin urmare â€" spune Marissa Fessenden â€" daca niste extraterestri periculosi sunt acolo, ei ne pot gasi oricum, indiferent daca am difuza ori nu, tare si clar, mesajul: Suntem aici!.