MAGAZIN: Cum sa comunicam cu civilizatiile extraterestre? (Autor : DAN D. FARCAS)
Intr-un articol de mai mari dimensiuni, publicat in luna mai 2015 (deci inainte ca miliardarul rus Yuri Milner sa-si anunte donatia de 100 de milioane dolari pentru relansarea proiectelor SETI), jurnalista americana de stiinta Marissa Fessenden examina modalitatile de conversatie pe care umanitatea le-ar putea initia cu o presupusa civilizatie extraterestra. Unele dintre ideile evocate merita sa le rezumam si cititorilor revistei Magazin, mai ales pentru a ilustra modul (ingust, credem noi) in care aceasta problema este abordata la nivelul unor oameni de stiinta americani, dar si la cel al marelui public.
Un mic grup de cercetatori au lansat, in vara anului 2013, un proiect numit Lone Signal, trimitand melodia de pe un disc spre steaua pitica rosie Gliese 526, aflata la o distanta de 17,6 ani-lumina de noi, in constelatia Bootes (Boarul), stea in jurul careia stim azi ca orbiteaza una sau mai multe planete. Daca acolo exista o civilizatie - spuneau autorii proiectului - ei vor asculta melodia si ne vor raspunde. Raspunsul va veni, cel mai devreme, in anul 2048, cand macar unii dintre martorii proiectului vor fi in viata.
Acest tip de actiuni completeaza proiectele pasive, de tip SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), cu proiecte active, numite uneori METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), emitand mesaje destinate unor ipotetice inteligente nepamantene. Este un subiect controversat. Unii experti sustin ca oamenii ar trebui sa stea mai degraba pititi, decat sa trimita semnale in spatiu, pentru a nu starni niste civilizatii extraterestre puternice si potential agresive. Altii sustin ca avem obligatia morala de a comunica fiintelor extraterestre ca nu sunt singure... Dar exista si opinia ca, tinand cont de saracia, razboaiele, schimbarile climatice, bolile, si problemele de comunicare dintre noi, este o prostie sa ne irosim resursele in cautarea unor extraterestri.
Portretul omuletilor verzi
Sustinatorii contactelor subliniaza, corect, ca orice civilizatie extraterestra pe care am putea-o intalni va fi, in mod obligatoriu, mai avansata decat omenirea. Pamantul, la urma-urmei, are doar aproximativ 4,5 miliarde de ani, in timp ce Universul evolueaza de 13,8 miliarde de ani, socotiti de la Big Bang. Probabil, la inceput, Universul nu era prea favorabil vietii, avand in vedere ca stelele erau abia in formare si radiatiile intense. Dar in curand lucrurile s-au calmat si evolutia vietii a putut incepe.
Expertii, indiferent pe care parte s-ar situa, sunt de acord ca e practic imposibil ca pamantenii sa fie singurii locuitori ai Universului. Avand in vedere abundenta de planete si numarul de lumi potential locuibile, logic, trebuie sa existe viata si in alte locuri. Fizicianul Enrico Fermi, descoperitorul fisiunii nucleare, spunea si el, prin 1950, ca in Univers trebuie sa existe civilizatii foarte vechi. Ele vor fi explorat de mult timp Galaxia, totusi noi nu vedem niciun semn al prezentei lor.
- Ar trebui sa fie aici; unde sunt? se intreba fizicianul. Problema a ramas cunoscuta de atunci sub numele de Paradoxul lui Fermi. Raspunsurile care s-au dat la acest paradox au fost: fie calatoriile de la o stea la alta sunt totusi mai complicate decat ne imaginam, fie o civilizatie care devine suficient de avansata se autodistruge (sau e distrusa), fie suntem, totusi, singura (sau prima) civilizatie din Univers.
Cautarile SETI au inceput la un atelier convocat in 1961 de astronomul Frank Drake. Intrebarile puse in cadrul atelierului (Cate planete locuibile ar putea fi acolo? Ce procent ar putea da nastere la viata ? etc.) au conturat ceea ce azi este cunoscut sub numele de Formula lui Drake, menita sa estimeze numarul de civilizatii tehnologice din galaxia Calea Lactee. Drake a creat, cu aceeasi ocazie, si un mesaj-test, cu scopul sa fie trimis extraterestrilor. Niciunul dintre fizicienii, astronomii si alti participanti la intalnire nu a fost capabil sa-l decodeze. Oamenii s-au intrebat atunci:
- Daca nu putem face acest mesaj inteligibil nici intre noi, oare cum vor fi in stare extraterestrii sa-l inteleaga?.
Au urmat alte propuneri, unele matematice, altele bazate pe imagini sau pe sunete. Seth Shostak, sustinatorul cel mai deschis al proiectelor SETI, a propus chiar sa emitem in spatiu intreaga cantitate de date care se afla in acest moment pe Internet. O civilizatie suficient de avansata, bine familiarizata cu analiza volumelor mari de date, ar trebui sa fie capabila sa decodeze Internetul cu precizie. Ar putea exista " s-a comentat " doua tipuri de raspuns: Fie extraterestrii vor trage concluzia ca locuitorii Pamantului ar trebui sa fie exterminati imediat, fie ei ne vor trimite, ca raspuns, videoclipurile lor preferate cu pisici... S-a mai comentat ca, trimiterea intregului Internet ar inseamna, de asemenea, ca oamenii nu ar trebui sa decida cat de adevarate trebuie sa fie informatiile. Mesajul nu ar trebui sa contina asigurari ca nu suntem o specie violenta si ostila, in ciuda istoriei noastre. De asemenea, nu ar trebui sa ne prezentam istoria in culori de nuante mai roz.
(Va urma)