unica.ro: Cum sa reduci tensiunea arteriala fara medicamente
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai comune boli, care poate fi, insa, prevenita. Desi este asimptomatica de cele mai multe ori, tensiunea mare creste riscul de infarct sau accident vascular, anevrism sau insuficienta renala.
Hipertensiunea arteriala apare mai ales la varstinici, dar stresul si alimentatia dezechilibrata face ca boala sa ii afecteze si pe tineri. Exista numeroase medicamente care pot scadea tensiunea, insa provoaca efecte adverse precum crampe musculare, ameteli sau insomnie. Din fericire, exista si modalitati naturale prin care poti scapa de hipertensiune.
• Fa miscare! Plimbarile lungi, de exemplu, scad simtitor tensiunea si ajuta inima sa foloseasca oxigenul mai eficient. 30 de minute de exercitii cardio pe zi sunt la fel de eficiente si te ajuta sa ai o inima sanatoasa.
• Respira adanc! Respiratia lenta si practicile meditative, precum yoga, scad nivelul de hormoni ai stresului, care cresc cantitatea de renina, o enzima secretata de rinichi, ce creste tensiunea. Incearca aceste exercitii timp de cinci minute, dimineata si seara. Inspira adanc, apoi expira si elibereaza toata tensiunea.
• Consuma cartofi! O dieta bazata pe fructe bogate in potasiu si legume este extrem de importanta pentru reducerea hipertensiunii. Cea mai importanta sursa de potasiu sunt rosiile, cartofii, sucul de portocale, bananele, fasolea rosie, pepenele galben si fructele uscate, precum prunele si stafidele.
• Foloseste sarea cu masura! Nu inseamna doar sa folosesti mai putina sare cand gatesti, ci sa urmaresti si cantitatea de sodiu din mancarea procesata. Poti da gust mancarii, folosind condimente picante, ierburi sau lamaie.
• Rasfata-te cu ciocolata neagra! Contine flavonol, o substanta care face ca vasele de sange sa devina mai elastice.
• Incearca un supliment! Coenzima Q10, un antioxidant necesar pentru producerea de energie, dilata vasele de sange si scade tensiunea. Cere sfatul medicului, inainte sa il iei.
• Consuma alcool cu moderatie! Studiile arata ca un sfert sau jumatate de pahar de alcool pe zi reduce mai mult hipertensiunea decat ar face-o lipsa alcoolului.
• Bea ceai! Studiile arata ca persoanele care consuma pana la trei cani de ceai de hibiscus pe zi au tensiunea sistolica mai mica.
• Lucreaza mai putin! Daca muncesti mai mult de 41 de ore pe saptamana, exista 15% mai multe sanse sa suferi de hipertensiune arteriala. Cand esti preocupat de munca, nu mai faci sport si consumi alimente nesanatoase. Asigura-te ca iti ramane timp si pentru un stil de viata sanatos.
• Relaxeaza-te cu muzica! Cercetatorii spun ca muzica chiar te ajuta sa reduci tensiunea arteriala. Asculta 30 de minute pe zi de muzica indiana sau celtica, in timp ce respiri incet, si vei vedea diferenta.
• Sforai? Mergi la medic. Sforaitul este un semn ca ai putea suferi de apnee de somn, o afectiune care creste nivelul de aldosteron din sange, un hormon ce provoaca hipertensiune. Oboseala din timpul zilei si durerile de cap aparute dimineata ar trebui, de asemenea, sa te trimita la medic. Apneea de somn, caracterizata prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, creste tensiunea arteriala si poate provoca decesul.