MAGAZIN: Misterioasele piramide ascunse din Romania (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
(Continuare)
Guruietii ridicati de daci
Mai putin cunoscute, din cauza materialului informativ destul de sarac, piramidele din comuna brasoveana Sona atrag si ele multi curiosi, dar dincolo de mister trebuie remarcate si amanunte ce pot avea semnificatii nebanuite. Vorbim, de fapt (pana la proba contrarie) despre opt movile, unele inalte de aproape 30 de metri, asezate pe doua siruri, in ordinea marimii, si se spune ca ar fi fost ridicate de catre daci . Ele reprezinta inca o enigma si numai legendele ne ofera unele informatii, zona nefiind exploatata prea mult de catre cercetatori, ci mai degraba de catre vanatorii de comori. Una dintre legende sustine ca piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar in maruntaiele movilelor s-ar gasi chiar si importante comori. Piramidele domina satul, iar localnicii ii numesc guruieti, adica ridicaturi de pamant.
Cercetatorii au comparat movilele de la Sona cu tumulii in care erau ingropate capeteniile celte sau scite, mai ales ca aceste popoare au traversat si teritoriul Romaniei. In plus, arheologii au gasit in jurul piramidelor ceramica din epoca tarzie a bronzului si din perioada Hallstat. Exista insa si teorii aparute de-a lungul timpului care incearca sa demonstreze ca piramidele nu se afla intamplator la Sona. O ipoteza interesanta a fost lansata de un cercetator basarabean, care crede ca guruietii sunt vestigii dacice. Multi au incercat chiar sa le afle secretele, starniti de povestile spectaculoase ce se aud din batrani. Prin sat se zice ca apa asezata langa movile capata proprietati curative. Curiosi sa afle ce ascund inauntru, localnicii au incercat sa sape in movile, dar n-au fost lasati de autoritati. Nici arheologii n-au reusit inca sa dezlege misterele piramidelor, astfel ca Sona ramane un loc ideal de vizitat, mai ales pentru cei care iubesc miturile.

Galerii cu comori de negasit

Dupa cum au scris mai multe publicatii romanesti, de-a lungul anilor, in sat au venit tot felul de specialisti, cu diverse aparate, in cautarea adevarului despre ridicaturi, dar n-au aflat nimic. O alta legenda relatata de oamenii locului spune ca de fapt movilele ar fi niste morminte de uriasi sau oricum construite de catre acestia, atragand atentia ca pamantul din movile e galben, iar cel de jos e negru. Uriasii ar sta si acum in movile si poate ca s-ar supara daca cineva le-ar strica somnul, scormonind in delulete. Este insa posibil, spun altii, ca piramidele sa faca parte din triunghiurile magice ramase de pe vremea dacilor, ca un fel de linii invizibile care strabat Carpatii, intre sanctuarele si cetatile stramosilor nostri. In cuprinsul acestor forme geometrice ar intra capitala Daciei â€" Sarmisegetusa, cetatea Piatra Rosie, sanctuarul de la Racos, templul de la Sinca Veche (aflat de altfel nu departe de tinutul gurguietilor), varful Omu si piramidele de la Sona.
Exista insa si un fel de legende contemporane ce adancesc si mai tare misterul acestor formatiuni. Satenii din Sona spun ca, in decembrie 2009, niste hoti au intrat in piramidele de la Sona si au explorat cu aparatura sofisticata, nopti la rand, in cautarea comorilor antice despre care se crede ca s-ar afla ingropate in movile. Braconierii de vestigii arheologice n-au reusit nici ei sa desluseasca misterul piramidelor, asa cum nu au reusit nici istoricii. Hotii, insa, au oferit primele indicii. Un alpinist a reusit sa mearga pe urmele lor si sa faca fotografii, inainte ca autoritatile sa astupe intrarile, relevand astfel existenta unei retele de galerii subterane in piramide, scurte si orientate in directii diferite. Si mai e ceva. Localnicii spun ca pe vremea colectivului s-a incercat patrunderea intr-o movila. Dupa primele sapaturi, au iesit niste gaze urat mirositoare care au impanzit tot satul si a inceput sa se auda un vuiet. Dupa ce au astupat, s-a terminat cu vuietul. Si se mai spune ca vulpile care gasesc intrarile in piramide nu mai ies niciodata.

xxx

Cercetatorul Andrei Vartic a unit punctul unde se afla piramidele cu punctul sanctuarului dacic de la Racos si cu virful Omu. A obtinut un triunghi dreptunghic cu unghiurile de 30 si 60 de grade. Pe linia Sona-Omu se afla templul dacic de la Sinca Veche. Se pare ca zona este incarcata de istorie antica, inca nedescoperita, cum este cazul comorii lui Decebal, pe care multi o cauta de decenii intregi, dar fara rezultat. Pana una-alta, nu putem sa nu constatam ca vorbim despre lucruri reale, care ar trebui, in principiu, sa ne intereseze pe toti si pe care specialistii sunt datori sa le scoata oficial din anonimat, dar si din zona crepusculara in care sunt impinse permanent, cu buna-stiinta. Secretomania, insa, se plateste bine!