MAGAZIN: Misterioasele piramide ascunse din Romania (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
Eclipsate cumva de faimoasele piramide ale vechilor egipteni, ale caror secrete nici pana astazi nu au fost deslusite in totalitate, dar si de cele incase, care nu contenesc sa aprinda imaginatia aventurierilor si iubitorilor de senzational, pe suprafata intregului glob terestru sunt raspandite alte sute si mii de asemenea constructii care, cel mai frecvent, au ramas o mare enigma. E sufficient sa mentionam piramidele din Orientul Mijlociu, pe cele, absolut fabuloase, din China, pe cele din Bosnia, dar si pe cele ajunse pe fundul marilor, in urma unor cataclisme despre care populatia actuala nu stie mai nimic.
Am folosit mai sus sintagma pe suprafata intregului glob, care e oarecum inexacta. Probabil cele mai multe piramide se afla, ce-i drept, pe suprafata planetei, dar ingropate sub metri de pamant peste care timpul masurat in mii ori zeci de mii de ani a semanat paduri ce le fac azi greu sau imposibil de depistat. Exista asemenea formatiuni (sa le numim, deocamdata, astfel) si pe teritoriul Romaniei, iar necunoasterea originii si functiei lor exacte le-a plasat dintotdeauna, de cand ne stim aici, in universul fantastic al legendelor. Totusi, legendele nu fac decat sa camufleze realitati si istorii la limita credibilului.

Spectacol estival 3D in Carpati

Despre preistoria meleagurilor locuite astazi de romani e destul de riscant sa deschizi o discutie, in contextul in care multi semeni, majoritatea conationali ai nostri, desi temeinic scoliti (ori poate tocmai de aceea!) ataca asemenea idei, ipoteze si evidente cu o inversunare vecina cu ura. Sa riscam, insa! si sa amintim o ipoteza celebra, sustinuta inclusiv prin imagini de exceptie: aceea ca Masivul Ceahlau ar fi, de fapt, o imensa piramida realizata in timpuri imemoriale de o asa-zisa civilizatie megalitica, demult disparuta. Fenomenul este denumit Umbra Piramidei si a transformat Varful Toaca intr-un adevarat mister. In preajma datei de 6 august (cand credinciosii crestin-ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata), sub lumina puternica a rasaritului, Varful Toaca si Piatra Ciobanului formeaza o imensa piramida holografica. Masuratorile efectuate de specialisti au demonstrat ca laturile bazei au exact dublul lungimii piramidei lui Keops, din Egipt, iar unghiul pantelor este cu doar 10 grade mai mare decat cel al aceleiasi piramide. Fenomenul este unic in lume si unii cred ca piramida este creatia stramosilor nostri.
Trebuie spus si ca Ceahlaul este plin de sacralitate prin faptul ca, de-a lungul timpului, oamenii l-au asociat cu Olimpul Moldovei si cu istoria precrestina. Se zice ca Zamolxe, zeul dacilor, ar fi salasluit pe acest munte. si mai interesant este ca doar Ceahlaul si Muntele Gaina, din tara noastra, au o sarbatoare recunoscuta a muntelui, celebrata de populatia care i se inchina o data in an. Ceahlaul a devenit sacru pentru ca, odata cu aparitia crestinismului, aici s-au stabilit diferiti sihastri care au fondat schiturile si bisericile din zona. Locul capatand puteri spirituale, oamenii au continuat sa urce spre varful muntelui, singurul cu hram din Romania, similiar Athosului din Grecia.
(Va urma)