MAGAZIN: OZN cu fotbal si par de inger (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Substante ciudate
Laboratorul, condus de respectatul om de stiinta profesorul Giovanni Canneri, a supus materialul analizei spectrografice si a determinat ca aceasta continea elementele: bor, siliciu, calciu si magneziu, aluminiu, fier etc. Si ca nu a era radioactiv. O linie pur ipotetica avansata de profesor era ca substanta ar fi sticla de borosilicat.
Putea oare substanta sa provina dintr-un OZN?
- Este o idee absolut prosteasca. Stiinta respinge in totalitate aceasta idee, spune fostul pilot US Air Force transformat in astronom, James McGaha. Tot fenomenul OZN nu este altceva decat mit, magie si superstitie, impachetate in ideea ca vor veni la noi niste nepamanteni, fie sa ne salveze, fie sa ne distruga, spune el.
In opinia lui McGaha, tot spectacolul, plus parul de inger si toate celelalte, nu au fost nimic altceva decat paianjeni migratori tineri, care au tesut panze foarte, foarte subtiri.
- Ei folosesc aceste panze subtiri ca vele si se leaga impreuna, formand un glob mare, cu care paianjenii se deplaseaza dintr-un loc in altul. Ei zboara doar dusi de vant, prezenta lor fiind inregistrata chiar si la 14.000 de picioare (4200 de metri n.n.) deasupra solului. Atunci cand lumina soarelui straluceste, cade pe acest ghem, producand tot soiul de efecte vizuale. Deoarece o parte din acest material se rupe si cade pe pamant, fenomenul pare desigur magic. Dar eu sunt destul de sigur ca asta s-a intamplat in acea zi., a adaugat McGaha.
Teoria este sustinuta si de faptul ca septembrie si octombrie sunt lunile in care, in emisfera nordica, paianjenii migreaza, iar aceste migratii sunt uneori spectaculoase.
Pinotti contesta aceasta teorie :
- Bineinteles ca stiu despre ipoteza migratiei paianjenilor, ipoteza care este un nonsens pur. E o poveste veche si, in acelasi timp, o poveste prosteasca.
Pinotti contesta teoria cu paianjenii, intre altele, din cauza analizei chimice a probelor de par de inger. Firul de paianjen este o proteina - un compus organic, care contine azot, calciu, hidrogen si oxigen - deci alte elementele decat cele gasite in probele pe care Batini si ceilalti le-au adus la universitate.
Scriitorul de stiinta Philip Ball scria:
- Nu as avea incredere in rapoartele referitoare la un eveniment vechi si ciudat ca acesta, in afara de cazul ca l-as fi vazut cu ochii mei
Dar si Philip Ball este de acord ca elementele care se spune ca au fost puse in evidenta in parul de inger nu par sa corespunda cu teoria paianjenilor:
- Magneziul si calciul sunt elemente destul de comune in organismele vii; in schimb, borul si siliciul mult mai putin. Daca acestea au fost principalele elemente continute in puful alb, nu cred ca substanta a provenit de la paianjeni, spune Ball.
Deci, totul ramane un mister. Si, indiferent ce spun oamenii de stiinta, martorii oculari au ramas convinsi ca ceea ce au vazut a fost ceva diferit de orice de pe pamant.