MAGAZIN: Dovezi care nu pot fi validate stiintific (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Influente asupra constiintei umane
Alte doua intrebari au fost puse de ufologul Daniel Robin, presedintele asociatiei "OVNI Investigation" cu sediul in Lyon si organizator al unor intalniri privind stiinta si fenomenele neexplicate. El este si autorul unei clasificari a influentei acestor fenomene asupra constiintei umane, bazata pe cazurile pe care le-a examinat.
Prima intrebare se refera la ipoteza, mentionata de Vallee in cartile sale, conform careia manifestarile fenomenului OZN ar putea reprezenta un program de instruire pentru umanitate. Cel intervievat a fost de acord ca din prelucrarea unor date in anii ’60 si ’70, rezulta intr-adevar ca manifestarile fenomenului OZN urmeaza o curba de frecventa care arata ca un program de invatare ireversibila, un "program de consolidare" de tipul celor descrise de faimosul psiholog B.F. Skinner (1904-1990). Dar un astfel de proces este dificil de atestat daca nu este bazat pe serii lungi de observatii.
Studiile militare, cum ar fi proiectul Blue Book al US Air Force, sau cele academice, de genul celor realizate de profesorul Condon de la Universitatea din Colorado au tratat intotdeauna cazurile OZN individual, fara o perspectiva globala. In aceste conditii, chiar daca exista un "program de invatare", el va ramane ascuns. De altfel, nici declaratiile oficiale, frecvent repetate de agentiile guvernamentale, conform carora OZN-urile nu reprezinta o amenintare, nu au luat niciodata in considerare structura evolutiei globale a fenomenului. Pentru a dovedi sau infirma aceasta ipoteza a "programului de invatare" reprezentat de fenomenul OZN, ar trebui revizuite datele recente si actualizate cele mai vechi, cu scopul de a extinde studiul asupra unei perioade mai lungi. Vallee a mai spus ca a avut ocazia sa discute subiectul si cu oamenii de stiinta si cu informaticienii de la Centrul National de Studii Spatiale din Franta (CNES).
O alta intrebare a lui Daniel Robin s-a referit la faptul ca in vechi lucrari de arta se regasesc aparent reprezentari ale unor OZN-uri. Vallee vorbise despre mai multe exemple de acest fel la o conferinta care a avut loc, nu cu mult timp inainte, in Montreal in Canada. Intre altele o astfel de lucrare ii apartinuse chiar lui Michelangelo. Vallee a precizat acum ca in cartea Vulnera Diligentis a cronicarului benedictin Benedetto Lushino, volumul doi, capitolul XXII, exista o referinta la faptul ca Michelangelo a vazut pe cer, intr-o noapte calma, un "semn triunghiular" stralucitor, cu trei cozi, unul argintiu, al doilea rosu si al treilea "in flacari si bifurcat". Observatia a avut loc la Roma in 1513. Michelangelo a fost atat de impresionat incat a inclus imaginea vazuta intr-o pictura, care insa, din pacate, se pare ca azi nu mai exista.
Alte intrebari au venit de la Jean-Pierre Troadec, fost auditor la Institutul de inalte studii de aparare nationala si autor al volumului despre OZN-uri publicata in 1985 la Paris in faimoasa colectie Que Sais-Je? Prima intrebare s-a referit la cazul Cergy-Pontoise, din 1979, care la vremea respectiva a produs multa emotie in mediile franceze.
Rezum pe scurt cazul, pentru a putea fi mai bine inteles de cititorul roman. Pe 26 noiembrie 1979, in primele ore ale noptii, in Cergy-Pontoise (Val d’Oise, Franta), trei tineri plecau cu o masina sa vanda la piata niste blugi. Ei au povestit ulterior ca au vazut o lumina pe sosea, unul dintre ei (Frank Fontaine) a mers cu masina pana acolo, iar ceilalti doi l-au urmat pe jos. Lumina a invaluit masina, apoi a disparut, dar cand ceilalti doi au ajuns acolo, Frank Fontaine disparuse din masina fara urma. A fost anuntata politia si jandarmeria, care au facut anchete. Stirea rapirii s-a raspandit in presa.
Pe 3 decembrie, tot in zori, Fontaine a reaparut in locul in care disparuse, aparent fara sa-si dea seama ca trecusera opt zile. Nevazand masina, a crezut ca aceasta a fost furata; a mers acasa la prietenii sai pe care s-a mirat ca-i gaseste in pijama. La 05:30, un post de radio a primit un apel telefonic anonim care anunta "reaparitia" lui Frank. A urmat din nou o ancheta politieneasca, in care s-a constatat ca versiunile pe care le spun cei trei concorda, ca Frank nu-si aminteste ce s-a intamplat cat timp a fost "rapit", iar masina si blugii nu prezinta urme de radioactivitate. Dar s-a mai constatat si ca niciunul dintre cei trei nu avea permis de conducere, ca facturile cu provenienta blugilor aveau preturi suspecte si cei trei nu stateau bine nici cu fiscul. Totusi dupa opt ore de ancheta au fost lasati sa plece, fara a fi acuzati de ceva. Ulterior, Fontaine a spus ca si-a reamintit unele detalii ale "rapirii"... Numai ca, in 1983, cand trecusera cei trei ani prevazuti de lege vizand prescrierea pedepsei pentru declaratii mincinoase in fata autoritatilor, unul dintre cei trei tineri a declarat ca totul a fost o farsa organizata de ei pentru a se amuza. Intre altele, Franck Fontaine a petrecut cele 8 zile de disparitie in apartamentul unui prieten.
(Va urma)