MAGAZIN: Dovezi care nu pot fi validate stiintific (Autor: DAN D. FARCAS)
Jacques Vallee, una dintre cele mai distinse personalitati actuale ale ufologiei, a acordat in februarie 2014 un interviu mai multor specialisti, pe site-ului francez OZN Ovnis-Direct.com. Reproducem mai jos cateva dintre opiniile exprimate cu aceasta ocazie. Un set de intrebari ale interviului au fost formulate de Philippe Solal, doctor in filosofie, autor de carti si profesor asociat la INSA (l’Institut National des Sciences Appliquees) din Toulouse, pentru discipline precum comunicarea prin expresie, psihologie sociala, sau filosofia stiintei. Prima intrebare a pornit de la criza fizicii si a cosmologiei, la acest inceput de secol 21, de la cautarea unor noi modele pentru a reprezenta Universul: multivers, multidimensional, pliat etc. Aduc oare aceste noi deschideri sugestii privind originea OZN-urilor?
Jacques Vallee a raspuns ca a luat cunostinta de aceste deschideri inca la inceputul anilor saizeci, la cursurile de astrofizica de la Universitatea din Texas, apoi la Stanford. A sumarizat opiniile sale in cartea "Alte Dimensiuni" (1988, trad. rom. 1993), in care scria ca OZN-urile ne invita (printre altele) sa ne punem intrebari despre structura Universului. Recent a tinut la Bruxelles o prelegere privind fizica informatiilor, fiind convins ca acest domeniu va ajunge in centrul activitatilor de cercetare in urmatorii 60 de ani.
Recent, in SUA s-a semnalat o crestere neobisnuita a rapoartelor privind cryptidele, creaturi sau plante misterioase care nu-si au locul in biosfera pamanteana. Vallee a recunoscut ca el a ocolit mult timp subiectul, neavand competente in biologie sau zoologie si deoarece i se parea ca nu are legatura cu ceea ce studia. A fost obligat sa revina la aceasta directie de cercetare in urma unei serii de rapoarte privind fenomene cripto-zoologice, petrecute in preajma unor observatii bine documentate de OZN-uri.
Vallee a calatorit de mai multe ori, in 2012 si 2013, in statul Utah cu profesorul Frank Salisbury, un distins biolog care a lucrat si cu NASA. Au strabatut tot lantul muntos Uintah si apoi un bazin semi-desertic, pentru a sta de vorba cu martorii unor astfel de evenimente: fermieri, muncitori industriali si politisti (inclusiv politia tribala). In general, observatiile despre criptide nu sunt publicate, ceea ce face esentiala munca de teren, cea prin care gasesti si asculti martorii. Aceste deplasari - spune Jacques Vallee - l-au invatat ca rapoartele privind creaturile misterioase este bine sa fie luate in serios. De altfel, observatii de acest fel au fost raportate si in Franta.
(Va urma)