MAGAZIN: Demistificatori OZN cu ochelari de cal (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Periera scria :
- Avem corelarea unor lecturi independente din surse diferite. Aceste date nu au nimic de-a face cu ochii omenesti. Cand radarul si o pereche de ochi de pilot vad acelasi lucru si apoi un alt pilot, si asa mai departe, incidentul are credibilitate reala si se afla pe o fundatie solida.
Exista numeroase cazuri similare. In 2007, capitanul unui avion de pasageri, Ray Bowyer, a observat atent, timp de 15 minute, doua obiecte galbene gigantice, luminoase, suspendate deasupra Canalului Manecii. Le-au vazut si pasagerii sai, ca si un alt pilot, de pe un al doilea avion. Unul dintre obiecte a fost inregistrat si pe radar. In 1986, trei piloti de pe Japan Airlines au urmarit o serie de OZN-uri timp de 30 de minute, comunicand cu controlul traficului aerian. In acest timp operatorii radar au urmarit obiectele in locurile corespunzatoare observatiilor vizuale. Se poate continua cu multe alte exemple, prezentate in detaliu in carte.
In plus, cartea OZN-URI â€" GENERALI, PILOTI, SI OFICIALI GUVERNAMENTALI DEPUN MARTURIE prezinta multe cazuri care nu implica piloti deloc, ci, de multe ori, alt personal militar sau ofiteri de politie. Intre acestea sunt: celebrul incident din 1980 de langa baza militara RAF Bentwaters din Marea Britanie, care include aterizarea unui OZN si obiecte care emiteau raze de lumina spre pamant, cazul de aterizare din 1981 de la Trans-en-Provence din Franta, investigat de agentia franceza oficiala GEPAN, raportul belgian al generalului maior Wilfried De Brouwer privind valul de observatii din Belgia din anii 1989-1990, INCIDENTUL COSFORD din 1993, care implica un OZN zburand peste doua baze militare din Marea Britanie, caz investigat de Ministerul Apararii din aceasta tara, sau incidentul cu Luminile Phoenix din 1997, descris de fostul guvernator de Arizona Fife Symington. Acestea sunt doar cateva dintr-o serie de cazuri cu date abundente, care nu se bazeaza pe observatiile unor piloti si care raman inca nerezolvate. Sunt cazuri in care dovezile se acumuleaza, iar incercarile de lunga durata, dar nereusite, de a le rezolva ale unor experti calificati, stabilesc realitatea unui fenomen fizic inexplicabil si cu proprietati extraordinare.
Oberg mai spunea :
- Faptul ca anchetatorii nu sunt in stare sa gaseasca explicatia pentru un anumit caz OZN, nu constituie o dovada ca acest caz este inexplicabil.
Leslie Kean este de acord cu aceasta. In astfel de cazuri exista poate o explicatie prozaica, inca nedescoperita. O astfel de posibilitate exista intotdeauna, oricat ar fi ea de mica. Dar respingand fenomenul in ansamblu, ne condamnam la o stare de ignoranta privitor la ce anume se afla in spatele fenomenului OZN. Autoarea reaminteste concluzia pe care a prezentat-o in cartea ei:
- Avem nevoie de o investigatie sistematica, stiintifica, a cerului care cauta in mod activ aceste obiecte misterioase si evazive.
Intre timp, tot ceea ce ea mai cere este ca scepticii devotati, precum Oberg, macar sa citeasca atent intreaga carte, inainte de a ridica obiectii care nu au de fapt nicio legatura cu problema discutata acolo.