MAGAZIN: Demistificatori OZN cu ochelari de cal (Autor : DAN D. FARCAS)
Jurnalista de investigatie Leslie Kean a publicat in 2011 cartea OZN-URI - GENERALI, PILOTI SI OFICIALI GUVERNAMENTALI DEPUN MARTURIE (una dintre cele mai serioase lucrari de ufologie din ultimul timp, tradusa si publicata prompt si in romaneste), devenita NEW YORK TIMES BESTSELLER. Ea se concentreaza doar pe cele mai bune dovezi OZN si pe rapoarte documentate oficial, toate venind din sursele cele mai credibile. Deoarece, se stie, 95 la suta din toate observatiile OZN sunt in cele din urma identificate, cartea este preocupata doar de cele 5 procente ramase - acele evenimente OZN care au fost complet investigate, implica mai multi martori si date ample si totusi nu pot fi explicate.
Desigur, asa cum era de asteptat, scepticii ireductibili n-au intarziat sa atace cartea. De pilda, asa cum scrie insasi Leslie Kean, James Oberg, analist spatial pentru NBC News, se plangea ca aceasta carte s-ar baza pe un fundament discutabil. In nota biografica, anexata la comentariul sau, Oberg mentioneaza faptul ca a petrecut 22 ani la Controlul Misiunilor NASA si a scris carti despre politica spatiala si explorare. Dar el neglijeaza sa informeze cititorii despre faptul binecunoscut ufologilor, anume ca el este un fondator al Comitetului pentru anchete sceptice (CSI, fosta CSICOP), un grup al carui scop declarat este de a denigra fenomenul OZN, precum si orice alt fenomen inexplicabil care constituie o provocare pentru obiceiurile noastre familiare de gandire. Oberg poate fi considerat ca un expert impartial si calificat pe sistemele de rachete rusesti sau chineze, dar nu pe OZN-uri. Timp de multi ani, in timp ce se prezenta drept un cercetator obiectiv al fenomenului OZN, el a fost de fapt, in mod constant, un demistificator galagios. Lista lui lunga de articole care se ocupa cu OZN-urile dateaza inca din anii 1970; articolele sunt postate pe site-ul sau sub titlul folclor spatial, nume care ilustreaza cu acuratete atitudinea sa fata de subiect.
Oberg afirma ca volumul Lesliei Kean, desi prezinta cazuri multe si variate, s-ar baza pe o fundatie discutabila. El spune, in primul rand, ca pilotii nu ar fi observatori de incredere; ei pot interpreta gresit anumite fenomene vizuale atunci cand sunt fortati sa faca un diagnostic intr-o fractiune de secunda, inainte de a lua masuri imediate. Pentru a sustine aceasta idee, el il citeaza pe J. Allen Hynek, cu referire la niste statistici indoielnice, elaborate in anii 1960 de catre proiectul Blue Book. El mai citeaza si niste cercetatori rusi, care descriu doua evenimente din 1982, cand observatiile OZN ale unor piloti au fost identificate ulterior drept baloane militare.
Leslie Kean raspunde :
- Exista, desigur, si astfel de situatii, cum ar fi in exemplul cu pilotii rusi. Asemenea cazuri nu sunt surprinzatoare, deoarece marea majoritate a observatiilor poate fi explicata, iar acest tip de identificare se face tot timpul. Astfel de aparitii rezolvate - fie ca sunt facute de piloti, fie de oricine altcineva - nu au absolut nimic de-a face cu cazurile prezentate in cartea mea, intrucat exemplele prezentate in aceasta carte implica scenarii mult mai complexe.
(Va urma)