mozaiculstiintelor.ro: Civilizatia Atlanta

Primele referinte cunoscute la Atlantida se afla in dialogurile lui Platon Timaios si Critias, scrise in 360 i.Hr. Un participant la dialog, Critias, discipol al lui Socrate, este cel care povesteste legenda Atlantidei. Din motive necunoscute, Critias a ramas neterminat, si s-a speculat ca ar fi primele doua dintr-o trilogie, care ar mai contine si un al treilea, Hermocrate.
Timaios si Critias relateaza faptul ca un preot egiptean i-ar fi spus lui Solon intr-o calatorie a acestuia in Egipt. Dupa spusele sale, egiptenii au cunostinte istorice ce se intind cu mult inapoi in timp, ei stiind fapte din istoria Atenei necunoscute insesi atenienilor. Mai departe, el afirma ca Atena a reusit sa invinga o armata invadatoare numeroasa, venita de pe o insula aflata in Oceanul Atlantic, ce era "mai mare decat Asia si Libia la un loc". La scurt timp dupa victorie, in urma unor catastrofe naturale, intreaga armata ateniana a fost distrusa, iar insula Atlantida s-a scufundat in ocean.
In Critias, dialog ramas neterminat, sunt prezentate in detaliu istoria, geografia si cultura Atlantidei, in paralel cu istoria, organizarea sociala si cultura vechilor atenieni. Dupa Critias, in vechime zeii si-au impartit intre ei pamantul, Atlantida fiind atribuita lui Poseidon. Poseidon s-a indragostit de o muritoare numita Clito de pe aceasta insula, cu care a avut 10 copii. Cel mai mare, Atlas, a dat numele regiunii, si a devenit primul rege al ei. In continuare, Critias descrie geografia insulei in detaliu, amintind de bogatiile naturale, de climatul bland si de constructiile monumentale ale atlantilor. Da apoi detalii despre organizarea sociala a atlantilor si despre obiceiurile lor. Aminteste apoi de prezenta naturii divine in atlanti, care i-a facut sa respecte normele etice si sa duca o viata dreapta. Totusi, Critias sustine ca aceasta natura divina s-a tot redus, ca urmare a amestecului cu muritorii de rand, atlantii au devenit mandri si au inceput sa incalce legile.
Atlantida s-a format ca civilizatie semnificativa in perioada de mijloc a ultimei glaciatiuni, acum peste 22.000 ani. Ca orice civilizatie a avut dezvoltari si regrese, urmate de cresteri calitative sau de prabusiri. Nu a fost o civilizatie cu o dezvoltare liniara sau macar linistita. Apogeul este discutabil cand a fost atins, caci aceasta civilizatie a oscilat intre material si spiritual, ca si intre benefic si malefic, atat in ceea ce priveste latura materiala, cat si in ceea ce priveste latura spirituala.
Din punct de vedere politic si administrativ, Statul Atlantilor era guvernat de legi cutumiare care nu puteau fi schimbate de puterea politica, magica sau de cea militara din momentul respectiv. Ele erau schimbate sau modificate cu un decalaj de 10 ani, si asta numai dupa ce era intrunit acordul puterii executive si al puterii magice. Dupa ce treceau 6 ani, aceste initiative de modificare trebuiau validate de oamenii liberi si majori. Dupa alti 4 ani ele deveneau cvasi-obligatorii.
Atlantida era condusa de un dictator, rege sau imparat cum vreti sa-i spuneti. Acesta isi forma un guvern alcatuit din fostii dregatori din provincii. Pe care ii selectiona, era o chestie de bani, pile, magie etc. In provincii, erau numiti guvernatori de imparat, care isi selectionau oameni care sa conduca treburile statului. Treburile Statului Atlant erau impartite in 4 domenii mari :
1.Armata-politie, care era alcatuita din profesionisti platiti. Se ocupau bineinteles si de ordinea publica. Se ocupau si de anul obligatoriu de pregatire militara.
2. Finante, se ocupau de calcularea si strangerea impozitelor (atat in natura cat si in bani) ca si de plata membrilor armatei si functionarilor). Se ocupau de asemenea cu supravegherea averilor obtinute din comert.
3. Educatie - era un sistem de gradinite si scoli publice care luau copii din familii de la varsta de 4 ani.
4. Departament de constructii publice si infrastructura publica si militara.
In afara acestora existau 2 scoli superioare, Scoala de Fizica si Scoala de Metafizica, care aveau o foarte mare autonomie, si care prin imensa influenta pe care au exercitat-o in diferite perioade au determinat evolutia in timp a Statului Atlant. Fiecare din aceste scoli avea metodele ei secrete de a produce bani de aur cu care subventionau generos Statul, ani la rand, pentru a obtine privilegii si legi favorabile.
Scoala de Fizica facea extractii de aur din minereuri si in epocile mai evoluate, cand metoda a devenit ordinara (adica s-a aflat tehnologia), din apa marii. Tot din apa marii se extragea uraniul pana la interzicerea cu 18.000 ani in urma a utilizarii lui.
Scoala de Metafizica a avut propriile metode de a obtine aur prin metode magice pierdute, visate de alchimistii antici si medievali, dar niciodata redescoperite cu adevarat de atunci. In plus, Scoala de Metafizica se ocupa cu magia, influentarea deciziilor atat ale conducatorilor cat si ale celor condusi (pe baza de comenzi platite), si vindecarea bolilor karmice si a celor cronice prin bioenergie / radiestezie / operatii cu lumina etc.
Scoala de Fizica se ocupa cu vindecarea ranilor din accidente si razboaie. Odata stabilizat, omul daca vroia sa se vindece mai repede si fara sechele era bine sa se duca la Metafizica. Fiecare Scoala avea spitalele si policlinicile ei. Pentru a obtine bani suplimentari, in ultima perioada, ambele Scoli s-au ocupat cu crearea de MUTANTI pentru distractie sexuala si pentru razboi sau pentru distrugerea unor anumite categorii de comercianti neagreeati. In Antichitatea clasica timpurie, Planeta mai era bantuita de Balauri, Dragoni (zburatori sau de pamant), Minotauri si alte corcituri (natural imposibile) intre oameni si animale. Unii, inca in vremuri mai recente, au mai vazut yeti, pitici, elfi, gnomi, diveri monstri in marile si oceanele lumii. Multi Mutanti au fost vanati si distrusi de oameni (conform Legendelor si Basmelor), altii au murit pana la urma din cauze naturale. OBS. Mutantii erau facuti sa fie nemuritori, nu mureau de batranete. Scoala de Metafizica ii facea cu mijloacele Magiei, iar cea de Fizica printr-o inginerie genetica doar cu un pic mai avansata decat cea de acum.

(Va urma)