Senatorul Augustin Constantin MITU a sustinut in plenul Senatului din 1 Octombrie 2013 o DECLARATIE POLITICA cu titlul: "INSTITUTUL CANTACUZINO: O valoare nationala intre bani si viata!", pe care o puteti citi in continuare :

In Romania ultimilor ani, se tot vorbeste despre ideea de "valoare nationala" si conservarea traditiilor si patrimoniului romanesc.
De luni in sir, asistam cu totii la miscari sociale de mare amploare care vizeaza tocmai aceaste valori nationale aflate in pericolul de a fi decimate si eliminate definitiv din circuitul natural al statului roman si al patrimoniului international de valori, prin infestarea si imbolnavirea solului, subsolului si chiar a oamenilor din aceste zone.
Institutul "Cantacuzino" de la Iasi face parte dintre aceste valori, dintre acele institutii medicale cheie care au asigurat- si ar trebui sa o faca in continuare!- mentinerea sanatatii multor generatii din aceasta tara, reprezentand un esalon de elita al cercetarii in domeniul medical si multe, foarte multe produse medicale unice, care, de-a lungul deceniilor, au salvat milioane de vieti.
Din pacate, atunci cand vine vorba de investitii eficiente si de raportul pret/calitate, se pare ca exista o uriasa lipsa de bunavointa si de participare corecta in privinta sanatatii romanesti si, in mod special, in privinta Institutului Cantacuzino, fie ca este vorba de Iasi sau Bucuresti.
Printr-un calcul straniu, anumiti factori de decizie de la nivelul Ministerului Sanatatii au ajuns la concluzia ca Institutul Cantacuzino Iasi merita, nu o rebrenduire si o infuzie masiva de capital pentru modernizare si relansare, ci un mare lacat pe usa de la intrare.
In fond, de ce cetatenii romani sa poata beneficia de un vaccin antitetanic eficient si ieftin de numai 2 lei, produs la Institutul Cantacuziona Iasi, cand pot cumpara aceeasi doza de vaccin cu 43 de lei, doza provenita din import si creata de catre alte state ale lumii, care stiu ce inseamna eficienta unui brand medical si totodata ...profitul?!
De ce am mai continua sa beneficiem de vaccinuri imunologice, seruri pentru tratarea unor afectiuni ,precum Polidin, Aerodin, si altele care n-au echivalent in alte centre de profil din lume si care vor disparea pur si simplu de pe piata, cand putem sa importam, in interesul exclusiv al celor din umbra Ministerului Sanatatii si al marilor concerne farmaceutice internationale, care stiu sa isi sporeasca imaginea si cifra de afaceri pe spatele romanilor si al Romaniei?!
Domnilor si doamnelor, as vrea sa se inteleaga foarte corect faptul ca, in calitate de parlamentar al acestei tari, nu sunt impotriva importurilor de medicamente straine si ca nu militez pentru ceva ce este clar imposibil si aberant.
Traim intr-o lume moderna care implica o globalizare economica si care are aspecte eficiente incontestabile.
Ceea ce doresc sa subliniez acum si aici este faptul ca noi, romanii, trebuie sa invatam sa ne aparam valorile nationale, de orice natura, gen si interes ar fie ele, asa cum si alte popoare civilizate si democratice o fac, dar nu din perspectiva unui nationalism absurd si pagubos.
In fond, 5-6 milioane de euro, chiar si 10, nu ar trebui sa precumpaneasca in niciun fel viata si sanatatea romanilor si nici existenta unei institutii medicale de marca, prestigiu si unicitate a noastre, asa cum este Institutul Cantacuzino din ROMANIA!