www.libertatea.ro informeaza: Militari din Fortele terestre ale SUA dislocate in Europa au plecat luni, 6 februarie, impreuna cu tehnica militara din dotare, din Polonia catre Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii in asigurarea securitatii flancului estic al NATO, in cadrul Operatiunii Atlantic Resolve.
Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 Vulturii luptatori (Fighting Eagles) si au in dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de lupta M2 Bradley si mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Acestia vor efectua exercitii de tragere intrunite cu munitie de lupta la nivel de pluton si companie in Centrul secundar de instruire pentru lupta Smardan si vor participa la exercitiile multinationale planificate sa aiba loc in cursul acestui an, alaturi de militari din subunitati de tancuri si infanterie mecanizata din Fortele Terestre Romane apartinand Batalionului 284 Tancuri Cuza Voda si Batalionului 300 Infanterie Mecanizata Sfantul Andrei.
Unitatea de lupta americana ce va sosi in Romania face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat in jur de 3.500 de soldati si 2.800 de piese de tehnica militara de la Fort Carson, statul Colorado, in Bremerhaven, Germania, la inceputul lunii ianuarie. Aceasta unitate va stationa in Romania pentru o perioada de noua luni, dupa care va fi inlocuita de o alta unitate de lupta, astfel asigurandu-se o prezenta consistenta, bazata pe rotatie continua, in Europa.
Dislocarea in Romania dezvolta cooperarea romano-americana in domeniul securitatii, asigurand oportunitati de antrenament comun care vor spori capacitatile aliatilor si partenerilor NATO, vor imbunatati interoperabilitatea si capacitatea generala a fortelor americane de a raspunde la o potentiala criza.
Dezvoltarea parteneriatului strategic romano-american reprezinta un obiectiv major asumat la nivel national, atat pe palierul politic cat si militar.
In acest context, prezenta rotationala a fortelor americane pe teritoriul national si in regiunea Marii Negre, precum si sprijinul asigurat de SUA in procesul de modernizare a capabilitatilor nationale de aparare au un rol esential in actualul context de securitate din regiunea tarii noastre, se arata intr-un comunicat de presa al MApN.