Senatoarea Doina-Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: O reparatie morala pentru miile de mamici din intreaga tara. Nu tinem cont de efortul bugetar cand vorbim despre copii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Incepand cu 1 iulie se vor aplica noile reguli pentru concediul maternal si pentru indemnizatiile acordate mamelor. Cele mai importante noutati sunt: cresterea perioadei concediului maternal la doi ani si, bineinteles, la trei ani pentru copilul cu handicap si stabilirea unei indemnizatii de 85% din veniturile anterioare in tot acest timp, fara vreun plafon. Proceduri au fost stabilite de Guvern, care a modificat completat normele de aplicare a programului, in asa fel incat reglementarile introduse recent in lege de catre Parlament sa fie aplicate unitar.
Potrivit estimarilor Ministerului Muncii, numarul de beneficiari ai indemnizatiei va creste de la 138 700 in prezent la 140 000, iar aproximativ 78 000 de persoane aflate in prezent in plata vor beneficia de indemnizatia minima, majorata de la 600 la 1 062 de lei. De asemenea, circa 5 500 de persoane care primesc in prezent indemnizatia maxima vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al acesteia. Pentru 52 000 de persoane aflate in plata, cuantumul indemnizatiei va ramane neschimbat, iar aproape 4 000 de persoane vor beneficia si de flexibilizarea conditiei de eligibilitate, prin luarea in considerare a perioadei de 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului. In plus, stimulentul de insertie se va majora pentru 39 000 de persoane aflate in plata, in conditiile in care perioada de acordare a stimulentului de insertie se va prelungi pentru aproximativ alte 2 000 de persoane. Totodata, vor fi majorate indemnizatiile acordate persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului cu handicap, copilul aflat intre trei si sapte ani, pentru inca aproximativ 4 000 de beneficiari.
Proiectul de lege initiat de grupurile parlamentare din Senat si Camera Deputatilor nu a fost sustinut la vremea respectiva de reprezentantii Guvernului. Mai mult, declaratiile prim-ministrului au fost de-a dreptul revoltatoare â€" citez: Parlamentul sa spuna de unde taiem ca sa putem creste indemnizatiile pentru mame â€", insa votul din plenul celor doua Camere a fost decisiv. Ulterior, Guvernul a luat in calcul amanarea legii privind majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, insa in final a invins ratiunea, deoarece in urma insistentelor au fost gasite resursele bugetare pentru aceste majorari. Solutii exista, distinsi guvernanti, intotdeauna. Trebuie doar sa privim cu multa responsabilitate catre nevoile cetatenilor.
In final, distinsi colegi, vreau sa va spun ca ma bucur din tot sufletul ca am fost coinitiator al acestei legi si astazi miilor de mamici din intreaga tara li s-a facut dreptate.