Mihai Dragomir va recomanda o reteta simpla si gustoasa in acelasi timp.
Bogate in fibre, vitamine si saruri minerale cerealele integrale sunt intotdeuna de preferat in locul celor rafinate si folosirea lor cat mai deasa da’’ valoare ‘’ alimentatiei. Trebuie sa va educati, si aici ma refer la persoanele de toate varstele, sa alegeti pentru alimentatia voastra in primul rand, sau cat mai des, cereale integrale si in mod particular aici ma refer la orez. In acest mod protejati intreaga familie si mai ales copii in confruntarea cu diabetul de tip 2 care se reduce ca rata de aparitie cu cca 36 % daca alimentatia contine predominant cereale integrale. Care sunt cele mai bune motive sau puternice atuuri pentru care intotdeauna prima alegere la raft trebuie sa fie orezul integral in loc de cel alb?
- Orezul integral este un aliment dezintoxicant si un pic laxativ, depureaza organismul si ajuta tranzitul intestinal
- Are un indice ridicat de satietate, iar cei care vor sa slabeasca pot ‘’pacali’’ foamea fara a risca sa sufere un dezechilibru. Niancina - o vitamina din grupul B se gaseste in orezul integral si protejeaza aparatul cardio vascular si gastrointestinal
- Contine vitamine si saruri minerale
Cum pregatiti orezul?
"Clasica reteta este o parte orez si 2 parti apa (o cana de orez + 2 cani apa) . Eu folosesc o cana cu apa fiarta in prealabil si una rece). Nu fierbeti orezul mai mult decat trebuie ( maxim 15 -25 minute , dar daca pe cutie scrie ca are timp de fierbere mai mic, aplicati indicatiile scrise pe ambalaj ) .Personal , indiferent de ambalajul in care se afla orezul - il spal intotdeauna inainte de a-l fierbe si sa va explic si de ce : practica actuala pe scara larga este ca acesta sa fie trasportat vrac ( in saci ) ,( pe vapoare , masini , trenuri etc ) si in cele mai multe cazuri ambalat de distribuitor ...deci pana la destinatia finala ( ambaj si raft ) orezul circula prin diverse medii nu tocmai igienice ...
Ca sa imbunatatiti clasica reteta: caliti usor o ceapa un ulei de masline , adaugati un praf de sofran , chilli sau curry . Puteti adauga ciuperci , parmezan, vin alb , usturoi etc . dar prepararea simpla este cea mai putin calorica , adaugand cat mai multe ingrediente crestem caloriile/ portie
Astfel o portie de orez simplu incepe cu cca 180 - 230 cal si creste pana la 350 ( rizzoto ) sau 460 cal * cu ciuperci plus alte ingrediente)", spune Mihai Dragomir pe blogul sau, http://www.mihaidragomir.ro/blog/.