www.mihaidragomir.ro informeaza: Este la moda sa nu mai folosesti zahar(alb) pentru ca acesta ingrasa. Fals sau Adevarat? Problema majora este ca omul de azi a uitat miscarea, natura, a inventat lucruri si produse la care EL inca nu s-a adaptat!
Da, zaharul alb industrial ingrasa pentru ca este rafinat si pentru ca cel care l-a ‘’inventat’’ (omul) l-a scapat de sub control. Ca sa dreaga busuiocul tot Omul a ‘’inventat’’ INDULCITORII crezand ca scapa astfel de povara propriilor greseli.
Indulcitorii naturali majoritatea ii cunoastem dar ce stim despre cei sintetici care sunt mai multi decat cei naturali: barbitol, manitol, xilitol? Sunt doar cativa care sunt prezenti in: BOMBOANE, CARAMELE si GUMA DE MESTECAT .Indulcitorii sintetici au o putere de indulcire ridicata , si contin aproximativ 2 kcal/ gr fapt pentru care nu pot fi absorbiti de intestin iar daca sunt folositi in cantitati mari provoaca indigestie, crampe, balonari si diaree. TREBUIE sa cititi cu atentie eticheta produselor si sa incercati sa faceti alegerea cea mai buna. Indulcitorii trebuie semnalati pe eticheta produsului atat cu numele cat si cu ‘’sigla’’.
Principalii indulcitori? Iata -i:
E951 aspartam - Este utilizat la bauturi racoritoare, budinci, bauturi instant, topinguri, produse lactate, guma de mestecat.
E 950 (acesulfam K), este indulcitor chimic (artificial). Inrudit cu aspartamul
E 954 - Zaharina - substanta sintetica alba, solida, cristalizata, greu solubila in apa, cu o putere de indulcire de 500 de ori mai mare decat a zaharului. Fara valoare nutritiva, neasimilabila se intrebuinteaza ca inlocuitor in alimentatia bolnavilor de diabet si mai nou de catre mai multe persoane care au impresia ca folosind zaharina...sunt mai sanatoase...
E 420 - Sorbitolul este un aditiv folosit de industria alimentara ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, agent de volum. Se gaseste in multe produse dar mai ales in cele de patiserie si cofetărie. De asemenea, este utilizat foarte frecvent si in produsele dietetice
E 421 Manitol - indulcitor folosit pentru a da gust dulce alimentelor.
E 967 xilitol se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor. Se gaseste natural in prune, fragi, conopida dar se obtine industrial din xilanii din fibrele vegetale.
Indulcitorii de sinteza (E 950- E 951- E 954) in mod particular au o putere mare de indulcire, de aproape 500 de ori mai mare decat zaharul si ar fi bine !!! sa nu se abuzeze si sa fie consumati cat mai putin sau chiar deloc.