Mariustuca.ro / Elevii care vin la scoala cu stomacul gol sunt neatenti, pierzand zilnic, primele doua ore de cursuri (Autoare: Magda Marincovici)
Peste doua treimi dintre cadrele didactice australiene au la cursuri elevi care nu mananca dimineta. Or, a sari peste micul dejun este echivalent cu a pierde, zilnic, doua ore de cursuri, din cauza ca elevii sunt mai putin concentrati, demonstreaza o ancheta efectuata in Australia, prezentata de doctissimo. Asociatia australiana Â' Foodbank Â' , care lupta contra foametei, a realizat, in lunile martie si mai 2015, o ancheta printer 532 de invatatori de la clasele intai si a doua. Rezultatele arata ca 67% dintre profesorii interogati au la clasa copii care vin la scoala cu stomacul gol. Acest fenomen este mai frecvent in ceea ce ei numesc Â' scoli guvernamentale Â', situate in zonele rurale si din apropierea oraselor.
Pentru 82% dintre respondenti, efortul copiilor la ore este mai mare atunci cand ei nu mananca dimineata. 73% dintre acesti copii sunt mai putin atenti, 66% sunt letargici si la majoritatea se observa ca au dificultati la cursuri si probleme de comportament. Un sfert dintre profesori au constatat ca elevii care lipsesc de la ore si sunt mai frecvent bolnavi sunt chiar cei care, frecvent, sar peste micul dejun. Ancheta atrage atentia ca din aceasta cauza acesti copii pierd, zilnic, doua ore de studiu.
Asociatia, care a intreprins aceasta ancheta, a calculat ca un copil care vine la scoala nemancat cel putin o data pe saptamana pierde, in cursul unui an scolar, echivalentul a 14 saptamani de studiu.
Micul dejun este, in opinia specialistilor, esential pentru buna functionare a functiilor motrice si cerebrale. Micul dejun echilibrat imbunatateste capacitatea de reactie, de concentrare si de memorare, potentialul fizic si intelectual. Micul dejun este important pentru aportul indispensabil de glucide, fibre, vitamine si minerale. Astfel, un copil care beneficiaza constant de micul dejun este protejat de riscurile legate de obezitate, boli cardiovasculare si diabet. Ancheta mai arata ca elevii, care sunt integrati in programul de distribuire gratuita a micului dejun in scoli, inregistreaza performante scolare si au un comportament normal la ore.