Cotidianul - Presa straina: "Romania apara eroic micii de Bruxelles"

Cum am ajuns din nou in atentia Europei

Micii i-au adus din nou pe romani in vizorul presei straine in contextul in care Ponta a anuntat ca Guvernul "se lupta" sa-i salveze de Comisia Europeana, facand si un demers in acest sens.
Reteta mititeilor romanesti, in varianta actuala, ar trebui interzisa incepand de la 1 iunie, potrivit unei directive europene.
In replica la demersul Guvernului la Bruxelles, portalul de stiri ungar index.hu a titrat: "Romania apara eroic micii de Bruxelles".
"Micii sunt carnaciori asemanatori Cevapcici, dar mult mai gustosi tocmai datorita continutul ridicat de bicarbonat de sodiu (...) Daca micii vor fi interzisi, Romania va fi cuprinsa de proteste nemaiintalnite", scriu jurnalistii de la index.
Si presa din Austria trateaza subiectul.
"Piata micilor se ridica la aproape 50 de milioane de euro. Conform producatorilor, reteta originala din 1902 prevedea ca micii vor contine trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fara bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde", noteaza Agentia Austriaca de Presa (APA).
In Germania, Westdeutsche Allgemeine Zeitung scrie, intr-un articol intitulat "Romania se lupta cu UE pentru o specialitate de gratar cu bicarbonat de sodiu" ca "romanii se tem pentru bunul lor national, mititeii, asa cum si grecii s-ar scandaliza daca s-ar incerca interzicerea Gyros". Jurnalistii germani vorbesc despre "speranta" romanilor ca "micii vor fi o exceptie de la regula care urmeaza sa fie impusa de UE de la 1 iunie".
Guvernul a anuntat, recent, ca va transmite Comisiei Europene o solicitare formulata de Asociatia Romana a Carnii pentru ca reteta micilor romanesti sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale. Masura vine ca urmare a unei directive europene, care va intra in vigoare pe 1 iunie, conform careia aditivul alimentar E500, adica bicarbonatul de sodiu, un conservant si un antioxidant, nu vor mai putea fi folositi in produsele de carne.
Executivul preciza, intr-un comunicat, ca va face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor tradiționale, alaturi de burger si carnatul spaniol chorizo.
"Cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale. Reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei", se arata in comunicatul Executivului