Jurnalul National : Haosul de la inima pana la creier. Fibrilatia atriala, cauza majora de accident vascular cerebral (Autoare: Magda Marincovici)

Fibrilatia atriala (FA) este pasul care duce direct la accidentul vascular cerebral, avertizeaza medicul cardiolog Anca Dan, sectia cardiologie a Spitalului Clinic Colentina. Ca sa intelegem mai bine retineti ca FA creste de cinci ori riscul de accident vascular cerebral (AVC) si cu 70% riscul de mortalitate prin aceasta complicatie.
Dar ce este FA? Inima bate in mod normal cu o frecventa intre 60 si 100 de batai pe minut. Orice anomalie in privinta batailor inimii se numeste aritmie. Tulburarile de ritm cardiac pot fi sau nu resimtite. FA presupune un ritm al batailor inimii complet dezordonat. Inima este un motor cu comanda electrica, formata din patru "camarute": doua atrii si doua ventricule. Inima, asemenea unei pompe, face ca sangele sa circule cu o anumita viteza si presiune. In cazul FA, atriile, unde este generatorul electric al inimii, nu se mai contracta corespunzator, isi incetinesc activitatea, au actiune haotica. Doar venticulele se mai contracta, dar ele oricum efectueaza aceasta activitate cu o frecventa mai mica. FA poate fi o boala in sine sau marca altor boli. Principalele cauze ale FA sunt hipertensiunea arteriala, alte afectiuni cardiace (boala cardiaca ischemica, ateroscleroza), boli care nu au legatura cu inima (pulmonare, bronsita), boli tiroidiene. La pacientul cu FA, in atrii sangele nu mai circula continuu si cu viteza corecta. Asa apare pericolul formarii de cheaguri de sange care pot migra si provoca accidentul vascular cerebral.
La ora actuala, FA ete principala cauza de mortalitate si morbiditate in Europa. Din pacate, FA este descoperita abia cand s-a produs AVC. Potrivit statisticilor, femeile suferinde de FA prezinta un risc mai mare de a face AVC. Trebuie retinut ca FA poate fi tinuta sub control. "Dar pentru aceasta esentiale sunt: consultarea medicului periodic si respectarea zi de zi, de zi a tratamentului prescris", subliniaza medicul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.
Din pacate, la ora actuala, 30% dintre pacienti nu vin la cabinetul medical. Vizita la medic este foarte importanta, deoarece este necesara dozarea medicamentelor ce previn formarea trombilor si a hemoragiei, ceea ce nu se poate obtine la primul consult medical. Medicul Rodica Tanasescu insista cu toata forta asupra pericolului la care se expun pacientii atunci cand renunta la tratament, spunand ca "este o sinucidere lenta". "Hipertensiunea si dislipidemia tratate corect, o anumita dieta si un stil de viata sanatos, tratamente respectate inseamna mai putine AVC-uri, mai putine demente", spune medicul Rodica Tanasescu. Recent, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatile de Cardiologie si, respectiv, de Neurologie au derulat o campanie dedicata depistarii precoce a FA, in Bucuresti, Cluj Napoca si Timisoara. Au fost testate 1.200 persoane, dintre care 7% aveau simptome de FA. In tara noastra, se estimeaza ca aproximativ 200.000 de persoane sufera de FA.