Mariustuca.ro / Chirurgii americani au realizat, in premiera, o grefa de craniu si de piele a capului (Autoare: Magda Marincovici)
Operatia, de maxima complexitate, a avut loc la 22 mai 2015, a durat 15 ore, a mobilizat 50 de cadre medicale. Medicii de la Spitalul metodist din Houston au efectuat, in premiera, o grefa de craniu si piele a capului, in acelasi timp cu o grefa de rinichi si pancreas.
Pentru grefa de craniu si de piele, ei au folosit instrumente de microchirurgie. Â' Imaginati-va ca am cusut vase de sange care masurau 0,15 mm in diametru, ceea ce am facut sub microscop, cu suturi ce masurau jumatate din diametrul firului de par, cu ajutorul unui tip de instrument ce permite repararea ceasurilor elvetiene Â', a precizat dr. Michael Klebuc, chirurgul sef al echipei de la Spitalul metodist din Houston, care a realizat aceasta performanta medicala, citat de Francetv info si 20minutes.fr.
Pacientul, James Boysen, in varsta de 55 de ani, avea diabet inca din copilarie si, in 2006, a fost diagnosticat cu o forma rara de cancer care afecteaza mai multe organe, inclusiv scalpul. El a fost tratat cu succes, dar au ramas rani pe pielea capului. Pacientul a trecut printr-o prima grefa de rinichi si pancreas in 1992. Dar era necesara o alta grefa, care era imposibil de realizat din cauza medicamentelor pe care pacientul era nevoit sa le ia pentru ranile scalpului.