Jurnalul National : Reteta la iesirea din spital (Autor : Magda Marincovici)

Medicii de familie sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sanatate, dar nu si cu distribuirea acestuia. "Suntem de acord sa folosim cardul, dar nu sa-l distribuim si sa-l inscriptionam. Aceasta necesita mult timp, in plus nu noi trebuie sa validam date de identificare. Nu suntem evidenta populatiei, ci medici", precizeaza dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie din Romania (SNMFR). Cardul e obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani. El contine datele de identificare ale posesorului: numele, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere, diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator.
Cu acordul pacientului, medicul de familie va incarca pe card date medicale precum persoane de contact in caz de urgenta, grupa sanguina, donator de organe si boli cronice. Cardul de sanatate va fi distribuit in prima parte a anului 2013, mentioneaza dr. Marius Filip, director CNAS.
In legatura cu reteta electronica, obligatorie de la 1 ianuarie, presedinta SNMFR atrage atentia ca multe spitale nu sunt pregatite sa le elibereze pacientilor externati. "Ei trebuie sa primeasca reteta la iesirea din spital pentru 30 de zile. Sunt anumite medicamente pe care medicul de familie nu are dreptul sa le prescrie precum citostatice, insulina, medicamente pentru anumite psihoze, avertizeaza dr. Rodica Tanasescu.